Pri uvajanju nove hrane je navajanje zelo pomembno. Zakaj?

Konec koncev, če je vaš pes že dolgo jedel isto hrano, se je njegovo telo tega že navadilo. Prebava se je že prilagodila tej hrani, zato lahko tudi čar novosti in veselja zlahka postane resna skrb. Če svojega psa ne navajate pravilno na novo pasjo hrano, ima lahko pes drisko, bruha, ga boli trebuh in tudi njegovo razpoloženje se lahko spremeni.

Ampak ne skrbite, pomagali vam bomo skozi ta postopek. Potrebovali boste le dve stvari: vztrajnost in potrpljenje.

Pri prvem hranjenju bodite pozorni na sledeče

Pri prvem hranjenju zmešajte le zelo malo nove pasje hrane z že poznano, staro hrano za pse. Pravi deleži so približno 1/3 iz nove in 2/3 iz stare hrane za pse. Nato postopoma, dan za dnem, povečajte količino nove in zmanjšajte količino stare pasje hrane.

Kako počasi in Koliko dni bo trajalo prilagajanje na novo pasjo hrano, je odvisno od vašega psa. Priporočamo pa, da hrano postopoma mešate in dodajate vsaj nekaj dni.

Za koga je pomembno, da je obdobje navajanja daljše?

Najprej je to zelo pomembno za mladičke, saj njihov prebavni sistem ni dovolj “močan” in ni vajen nenadnih sprememb. To velja, tudi če prehajate iz hrane za mladičke na hrano za odrasle. V tem primeru predlagamo mešanje hrane za odrasle s hrano za mladičke do nekaj tednov.

Enako velja za starejše pse. S starostjo lahko njihovi želodci postanejo bolj občutljivi in prebava počasnejša. Zato se za starejše pse priporoča daljše obdobje navajanja.

V vseh primerih morate upoštevati, občutljivost vašega psa. Na žalost obstajajo psi, katerih želodec je zelo občutljiv na vse novosti. Če ste to že doživeli s svojim psom, lahko ta postopek navajanja podaljšate za največ 2 tedna, da zagotovite, da nova hrana za pse po tem obdobju ne bo težava.

Kaj pa, če niste zamenjali pasje hrane ampak zgolj okus?

Seveda, če želite spremeniti okus pasje hrane znotraj iste linije izdelkov, lahko to storite brez dolgotrajnega navajanja saj sta proizvodni proces in pomemben del sestavin enaka, zato ni velike razlike med obema hranama za pse.

Ampak tudi ta majhna sprememba okusa, lahko pri občutljivem psu povzroči prebavne težave, zato pri večjih občutljivcih prav tako priporočamo postopno mešanje obeh okusov.

Zato je stopnjevanje pomembno

Navajanje na način mešanja ni pomembno le za preprečevanje morebitnih težav, ampak lahko pride tudi prav, če vaš pes noče jesti nove hrane.

Psi se namreč se navadijo na staro hrano in preprosto nočejo jesti ničesar drugega. To se največkrat zgodi zlasti pri živilih slabše kakovosti, ki žal vsebujejo ojačevalce okusa, na katere se psi zlahka navadijo, nova kakovostnejša hrana pa jim ni več tako okusna, pa čeprav vi veste, da svojemu psu dajete bolj kakovostno hrano.

Morda bi vas zanimali tudi sledeči članki:

CricksyDog vodnik za izbiro okusa

CricksyDog vodnik za izbiro okusa

Čeprav lastniki največkrat delujejo zgolj pod vplivom dobrih namenov in se jim njihov pes smili, ker mora ves čas jesti enako hrano, je odgovor na vprašanj “Ali vaš pes res potrebuje spremembo okusa?” jasen. Odgovor je kratek: ne. Vam bomo poskusili razložiti in...

read more
CricksyDog vodnik za ponovno naročilo pasje hrane

CricksyDog vodnik za ponovno naročilo pasje hrane

Kdaj in kako ponovno naročiti? Najbolj smo zadovoljni, če se naša pasja hrana izkaže kot dobra izbira za vašega psa in jo le-ta z veseljem vsak dan uživa. Če berete ta članek, ste verjetno eden tistih zavednih lastnikov psov, ki so radi popolnoma prepričani, da ima...

read more
CricksyDog vodnik za doziranje pasje hrane

CricksyDog vodnik za doziranje pasje hrane

Če že imate pri sebi pasjo hrano in komaj čakate na prvo hranjenje, potem ostaja le eno vprašanje: Koliko te pasje hrane ponuditi vašemu psu vsak dan? Vprašanje je, čeprav se zdi preprosto, še vedno odvisno od številnih dejavnikov. Smernice za dnevno hranjenje najdete...

read more
Independently verified
567 reviews