Hranjenje psov je ključnega pomena za njihovo zdravje in dobro počutje, in tako kot pri ljudeh, tudi pri psih potrebujejo prehrano, ki je prilagojena spremembam, povezanim s starostjo. Psi različnih starosti imajo različne prehranske potrebe, ki jih morajo lastniki upoštevati, da lahko njihovi ljubljenčki živijo dolgo, srečno in zdravo življenje.

 

Mladički (6 tednov – 6 mesecev)

V prvih mesecih življenja so psi v hitri fazi rasti, ki zahteva hrano z visoko vsebnostjo energije, beljakovin in maščob. To obdobje je kritično za razvoj kosti, mišic in notranjih organov. Pomembno je, da mladičkom dajemo hrano, ki je posebej izdelana za njihovo starostno skupino in ki ustreza tem prehranskim potrebam. Te hrane so običajno bolj kalorično goste in bogate s hranili, da podpirajo zdravo rast. Za mladičke priporočamo linijo izdelkov CricksyDog Chucky!

 

Mladi odrasli psi (6 mesecev – 2 leti)

Ko psi dosežejo odraslost, se njihova rast upočasni, zato je treba zmanjšati dnevni vnos kalorij, da se prepreči razvoj prekomerne telesne teže. V tej starosti je treba prehrano prilagoditi aktivnemu življenjskemu slogu, upoštevajoč velikost psa, pasmo in raven aktivnosti. Nekateri psi v tej starosti potrebujejo manj beljakovin in maščob, vendar še vedno visoko raven vitaminov in mineralov za vzdrževanje zdravega imunskega sistema in dobre kondicije.

 

Odrasli psi (2 – 7 let)

Pri odraslih psih mora biti prehrana uravnotežena, da jih podpira v tem stabilnem obdobju njihovega življenja. Potreba po energiji se stabilizira, zato mora prehrana vsebovati ustrezne količine beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov. Pomembno je, da upoštevamo tveganje za razvoj prekomerne telesne teže, še posebej, če je pes manj aktiven. Uravnotežene pasje hrane, namenjene odraslim psom, lahko pomagajo vzdrževati optimalno telesno težo in zdravje. Za odrasle pse priporočamo pasje hrane Ted ali Juliet, odvisno od velikosti psa.

 

Starejši psi (7+ let)

Metabolizem starejših psov se upočasni, zato potrebujejo manj kalorij, a še vedno potrebujejo visokokakovostne beljakovine za vzdrževanje mišične mase. Prehrana mora vsebovati višji delež omega-3 maščobnih kislin za podporo zdravju sklepov in antioksidantov, ki pomagajo pri zaščiti celic. V tej starosti postanejo kronične bolezni, kot so artritis ali ledvična bolezen, pogostejše, kar lahko privede do posebnih prehranskih potreb. Za starajoče se pse bi lahko bila najprimernejša izbira linija izdelkov Oscar.

 

Posebne prehranske potrebe

Vsak pes ima edinstvene potrebe, in zaradi določenih zdravstvenih stanj ali življenjskega sloga je lahko potrebna prilagoditev prehrane. Na primer, pes, nagnjen k alergijskim reakcijam, bi lahko potreboval hipoalergeno dieto, medtem ko bi športni pes potreboval prehrano z višjo vsebnostjo energije. Vedno se posvetujte z veterinarjem, če ste negotovi glede prehranskih potreb vašega ljubljenčka.

 

Prehrana glede na starost ne igra le ključne vloge pri ohranjanju zdravja psov, ampak tudi prispeva k ohranjanju njihove sreče in aktivnega življenjskega sloga. Z izbiro hrane, ki ustreza njihovim potrebam, lahko lastniki zagotovijo, da se bo njihov ljubljenček v vsaki življenjski fazi počutil čim bolje. Linija izdelkov CricksyDog ponuja posebej razvite hrane za vse starostne skupine, ki podpirajo zdravje in optimalno kondicijo psov.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

V poletni vročini osvežilne priboljške ne potrebujemo samo mi, temveč tudi naši štirinožni ljubljenčki. S sledečimi preprostimi in osvežilnimi prigrizki in sladoledi lahko razveselite svojega psa. Ti recepti niso le okusni, ampak tudi zdravi in zagotovo bodo...

read more
Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Ko končno pride težko pričakovan čas počitnic, se vsi pripravljajo z navdušenjem. Vendar pa ta trenutek za lastnike psov lahko prinese tudi skrbi, saj se postavlja vprašanje: kaj naj naredimo z našim ljubljenčkom, medtem ko smo odsotni? Čeprav bi mnogi radi vzeli...

read more
Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Spraševalec: Že več kot dve leti naročam lososovo hrano pri vas. Alison je v zadnjem mesecu močno shujšala, čeprav dobi enako količino hrane. Je športen pes, zato nikoli ni bila debela, vendar so zdaj njena rebra vidna. Njeno blato je v redu in zdi se, da je dobre...

read more
Independently verified
567 reviews