Hranjenje psov je ključnega pomena za njihovo zdravje in dobro počutje, in tako kot pri ljudeh, tudi pri psih potrebujejo prehrano, ki je prilagojena spremembam, povezanim s starostjo. Psi različnih starosti imajo različne prehranske potrebe, ki jih morajo lastniki upoštevati, da lahko njihovi ljubljenčki živijo dolgo, srečno in zdravo življenje.

 

Mladički (6 tednov – 6 mesecev)

V prvih mesecih življenja so psi v hitri fazi rasti, ki zahteva hrano z visoko vsebnostjo energije, beljakovin in maščob. To obdobje je kritično za razvoj kosti, mišic in notranjih organov. Pomembno je, da mladičkom dajemo hrano, ki je posebej izdelana za njihovo starostno skupino in ki ustreza tem prehranskim potrebam. Te hrane so običajno bolj kalorično goste in bogate s hranili, da podpirajo zdravo rast. Za mladičke priporočamo linijo izdelkov CricksyDog Chucky!

 

Mladi odrasli psi (6 mesecev – 2 leti)

Ko psi dosežejo odraslost, se njihova rast upočasni, zato je treba zmanjšati dnevni vnos kalorij, da se prepreči razvoj prekomerne telesne teže. V tej starosti je treba prehrano prilagoditi aktivnemu življenjskemu slogu, upoštevajoč velikost psa, pasmo in raven aktivnosti. Nekateri psi v tej starosti potrebujejo manj beljakovin in maščob, vendar še vedno visoko raven vitaminov in mineralov za vzdrževanje zdravega imunskega sistema in dobre kondicije.

 

Odrasli psi (2 – 7 let)

Pri odraslih psih mora biti prehrana uravnotežena, da jih podpira v tem stabilnem obdobju njihovega življenja. Potreba po energiji se stabilizira, zato mora prehrana vsebovati ustrezne količine beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov, vitaminov in mineralov. Pomembno je, da upoštevamo tveganje za razvoj prekomerne telesne teže, še posebej, če je pes manj aktiven. Uravnotežene pasje hrane, namenjene odraslim psom, lahko pomagajo vzdrževati optimalno telesno težo in zdravje. Za odrasle pse priporočamo pasje hrane Ted ali Juliet, odvisno od velikosti psa.

 

Starejši psi (7+ let)

Metabolizem starejših psov se upočasni, zato potrebujejo manj kalorij, a še vedno potrebujejo visokokakovostne beljakovine za vzdrževanje mišične mase. Prehrana mora vsebovati višji delež omega-3 maščobnih kislin za podporo zdravju sklepov in antioksidantov, ki pomagajo pri zaščiti celic. V tej starosti postanejo kronične bolezni, kot so artritis ali ledvična bolezen, pogostejše, kar lahko privede do posebnih prehranskih potreb. Za starajoče se pse bi lahko bila najprimernejša izbira linija izdelkov Oscar.

 

Posebne prehranske potrebe

Vsak pes ima edinstvene potrebe, in zaradi določenih zdravstvenih stanj ali življenjskega sloga je lahko potrebna prilagoditev prehrane. Na primer, pes, nagnjen k alergijskim reakcijam, bi lahko potreboval hipoalergeno dieto, medtem ko bi športni pes potreboval prehrano z višjo vsebnostjo energije. Vedno se posvetujte z veterinarjem, če ste negotovi glede prehranskih potreb vašega ljubljenčka.

 

Prehrana glede na starost ne igra le ključne vloge pri ohranjanju zdravja psov, ampak tudi prispeva k ohranjanju njihove sreče in aktivnega življenjskega sloga. Z izbiro hrane, ki ustreza njihovim potrebam, lahko lastniki zagotovijo, da se bo njihov ljubljenček v vsaki življenjski fazi počutil čim bolje. Linija izdelkov CricksyDog ponuja posebej razvite hrane za vse starostne skupine, ki podpirajo zdravje in optimalno kondicijo psov.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Mnogi psi radi grickaju stvari, ki niso namenjene uživanju. To so tako imenovani „tujki“, ki se lahko zataknejo v črevesju. Črevesna obstrukcija je pri psih življenjsko nevarno stanje in je na žalost veliko pogostejša, kot si mnogi mislijo. Naš članek je zgolj...

read more
Moj mladi vižla redno je travo. Kaj naj storim?

Moj mladi vižla redno je travo. Kaj naj storim?

Spraševalec: Že dve leti naročam od vas suho pasjo hrano Ted z jagnjetino in rižem ter konzerve za mojega vižlo, ki je zdaj star 3 leta. Zelo mu je všeč oboje. Moja težava je, da ne vem, zakaj kljub temu je travo. Veliko se igramo, dobi tudi vitamine. Včasih mu dam...

read more
Independently verified
527 reviews