Ali poskušate izbrati pravo pasjo hrano za svojega psa? Pravilna prehrana je ena najosnovnejših potreb psov. Dobra prehrana je eden najboljših načinov za ohranjanje zdravja vašega psa. Na voljo je na tisoče možnosti pasje hrane, zato je izbira prave pasje hrane lahko težka. Mnenja o pasji prehrani se med veterinarji, rejci, trenerji in drugimi lastniki psov razlikujejo. Bistvo je, da se tudi strokovnjaki ne strinjajo vedno glede najboljše vrste pasje hrane. Delno zato, ker ni samo enega pravega odgovora.

Navsezadnje ste vi tisti, ki se morate odločiti, katera hrana najbolj ustreza vašemu psu. Upoštevati boste morali stvari, kot so vrsta hrane, kakovost sestavin in stroški, ki ustrezajo vašemu proračunu. Opravite veliko raziskav, da se boste lahko informirano odločili o prehrani vašega psa.

 

Poučite se o izbiri prehrane

Na spletu je na voljo veliko informacij o pasji prehrani. Pri upoštevanju spletnih nasvetov bodite previdni, saj vse informacije, ki jih najdete, ne bodo zanesljive. Nekatera spletna mesta so bolj zanesljiva kot druga. Vendar pa je vaš veterinar vedno najboljši vir. Če imate še vedno vprašanja o prehrani svojega psa, boste morda želeli zaprositi za napotnico k veterinarju za prehrano.

Na splošno se komercialna hrana za pse združuje v naslednje kategorije:

  • Holistične/naravne komercialne diete
  • Diete na veterinarski recept
  • Premium pasja hrana
  • Ekonomična/generična pasja hrana
  • Diete s polno kuhano hrano
  • Surova hrana / BARF diete

Večina komercialnih diet je običajno na voljo v mokri ali suhi obliki. Nekatere pridejo tudi v dehidrirani obliki, ki ji dodaš vodo preden jo ponudiš svojemu psu. Odločite se, katera kategorija najbolj ustreza vašemu psu, nato pa začnite raziskovati prehrambna podjetja.

Nekateri se raje izognejo komercialnim dietam in hrano za svojega psa pripravljajo doma. Zaradi odpoklica pasje hrane so se nekateri ljudje bali hraniti s komercialno hrano za pse, ne glede na kakovost. Vendar pa je za pripravo hrane za vašega psa iz nič potrebna skrb, da se zagotovi popolna in uravnotežena.

 

Preberite nalepke na pasji hrani

Združenje ameriških nadzornikov hrane (AAFCO) je razvilo profile za prehrano psov in mladičkov. Ti standardi se odražajo na etiketi hrane za pse. Te informacije vam bodo dale predstavo o vsebini živila, vendar pozor: oznake so lahko zavajajoče. Samo zato, ker hrana izpolnjuje zahteve AAFCO, še ne pomeni, da je najboljša hrana za vašega psa. Poiščite živilska podjetja, ki presegajo smernice AAFCO in uporabljajo visokokakovostne sestavine. Izberite živila z mesnimi izdelki, ki so navedeni kot prvi dve do tri sestavine. Izogibajte se živilom, ki vsebujejo odvečne kemične konzervanse in velike količine polnil, kot so pšenica, koruza in soja.

 

Povprašajte druge ljudi o pasji hrani

Ko opravite raziskavo in se odločite za določeno kategorijo hrane, vprašajte druge za mnenje o določenih blagovnih znamkah ali receptih. Za začetek je dobro prebrati ocene na različnih spletnih mestih. Mi – CricksyDog – imamo skupno 10.000+ ocen s petimi zvezdicami. Izobraženi strokovnjaki za hišne ljubljenčke vam lahko dajo svoja priporočila (na primer naši strokovnjaki, ki jih lahko kadarkoli pokličete ali pošljete e-pošto), vendar ne pozabite, da se vsi strokovnjaki ne strinjajo, ko gre za pasjo prehrano. Enako velja za pogovore z drugimi lastniki hišnih ljubljenčkov. Bodite pripravljeni na nasprotujoče si nasvete, nato vzemite te informacije in jih raziščite sami. Ne pozabite, da se lahko različni psi različno odzovejo na isto hrano. Uporabite informacije, ki jih pridobite, da še bolj zožite svoje možnosti, vendar ne pozabite, da mnenja niso dejstva.

 

Hranjenje vašega psa

Številna podjetja za hrano za pse ponujajo vzorce ali garancije za vračilo denarja, zato naj vaš pes poskusi hrano, preden se dokončno odločite. Tudi mi imamo 60-dnevno garancijo vračila denarja, vključno s stroški pošiljanja.

Ko ste se odločili za hrano, postopoma spreminjajte prehrano psa, tako da stari hrani vsak dan v dodajte malo več nove hrane. Ko vaš pes uživa izključno novo prehrano, lahko mine 3-4 tedne, preden opazite spremembe v splošnem videzu in počutju vašega psa. Če pa vaš pes razvije znake bolezni, obiščite svojega veterinarja. Morda boste morali ponovno spremeniti prehrano, če na nek način ne paše vašemu psu.

 

Prehrana vašega psa

Priporočamo, da poiščete eno odlično blagovno znamko in se je držite. Med okusi znotraj ene znamke po navadi lahko svobodno izbirate in v nekaj mesecih zamenjate hrano. Ena blagovna znamka pripravlja vso hrano na enak način, zato mora biti dobra za vašega psa. Če ima alergijo na hrano, izberite hrano, ki je hipoalergena.

Kot pravijo naši strokovnjaki, pes brez težav več let je isto hrano, a se pasjim lastnikom morda to zdi dolgočasno, zato okuse včasih spreminjajo. Kar je v redu, le ne pozabite, da to počnete zase in ne za svojega psa.

Za majhne pse predlagamo pasjo hrano Juliet, za srednje velike pa našo hrano za pse Ted. Preizkusite ju zdaj in opazite razliko že v prvih 2 tednih!

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Mnogi psi radi grickaju stvari, ki niso namenjene uživanju. To so tako imenovani „tujki“, ki se lahko zataknejo v črevesju. Črevesna obstrukcija je pri psih življenjsko nevarno stanje in je na žalost veliko pogostejša, kot si mnogi mislijo. Naš članek je zgolj...

read more
Moj mladi vižla redno je travo. Kaj naj storim?

Moj mladi vižla redno je travo. Kaj naj storim?

Spraševalec: Že dve leti naročam od vas suho pasjo hrano Ted z jagnjetino in rižem ter konzerve za mojega vižlo, ki je zdaj star 3 leta. Zelo mu je všeč oboje. Moja težava je, da ne vem, zakaj kljub temu je travo. Veliko se igramo, dobi tudi vitamine. Včasih mu dam...

read more
Independently verified
527 reviews