Ne glede na to, ali ima vaš pes diagnosticirano motnjo epileptičnih napadov ali pa ima epizodo prvič, je včasih težko obdržati trezno glavo in pravilno odreagirati. Pravzaprav lastniki pogosto na koncu naredijo več škode kot koristi, ko poskušajo svojemu psu pomagati pri napadu.

Dr. Pippa Elliott, veterinarka s 30-letnimi izkušnjami, je delila svoja osnovna pravila za zaščito vašega psa in zmanjšanje posledic napadov.

 

Naj bo pes na varnem

Predvsem je pomembno, da psa med napadom zaščitite pred poškodbami. Mnogi psi oddajajo fizične in vedenjske kazalnike v prediktalni fazi (preden se začnejo konvulzije). Če opazite znake tesnobe, kot so cviljenje, cepetanje ali zadihanost, izkoristite priložnost, da psa odpeljete na varno mesto, preden se napad začne.

Najboljši so odprti prostori s preprogo, stran od stopnišč. Če je mogoče, očistite območje predmetov, ki bi se lahko prevrnili, in trdega pohištva z ostrimi robovi, ki bi lahko povzročilo poškodbe. Če je vaš pes na kavču ali postelji, ga spravite na tla (če je to varno), da preprečite padec. Tla iz trdega lesa ali ploščic lahko naredite bolj udobna s starimi odejami ali brisačami.

Opomba: Ne poskušajte premikati psa, če se je napad že začel, saj tvegate, da vas po nesreči ugrizne. Če psa ni varno premakniti na varnejšo lokacijo, improvizirajte tako, da oblazinite območje in preprečite morebitne nevarnosti z blazinami in odejami.

 

Zminimalizirajte dražljaje

Med napadom so možgani vašega psa preplavljeni z nenormalnimi električnimi signali. Vsak dodatni dražljaj v obliki svetlobe, zvoka ali dotika lahko dejansko podaljša njegovo trajanje.

Čeprav nagonsko želite potolažiti svojega psa, bodite prepričani, da ga ne boli in se zaradi spremenjene zavesti najverjetneje ne zaveda napada. Med krči se lahko ugrizne v jezik, vendar ni nevarnosti da bi jezik požrl ali se z njim zadušil.

Dr. Elliott priporoča, da naredite sobo čim bolj mirno tako da:

  • Odstranite druge hišne ljubljenče in ljudi
  • Izklopite televizor ali radio
  • Zatemnite luči
  • Zaprite zavese
  • Ne dotikajte se psa
  • Ostanite mirni

 

Merite dolžino trajanja

Vsaka sekunda napada se lahko zdi kot večnost, v resnici pa običajno trajajo le nekaj sekund do nekaj minut. Veterinarji priporočajo merjenje dolžine trajanja, da ugotovite, ali gre za nujne primere. Prav tako lahko pomaga posnetek napada na telefonu, saj lahko vašemu veterinarju zagotovi koristne informacije.

 

Kdaj obiskati veterinarja

Večina napadov ni smrtno nevarnih, vendar kažejo na zdravstveno težavo. Če vaš pes prvič doživi napad ali je bil morda izpostavljen toksinu, takoj poiščite veterinarsko pomoč.

Za pse z obstoječimi motnjami epileptičnih napadov veterinarji menijo, da je obisk ambulante nujen, če epizode trajajo dlje kot pet minut ali ima pes več kot tri napade v 24-urnem obdobju.

 

Vodite dnevnik

Za pse s ponavljajočimi se epileptičnimi napadi je lahko koristno voditi podroben dnevnik vsake dejavnosti, podobne napadom, ki jo morda opazite, da bi vašemu veterinarju pomagali diagnosticirati težavo in/ali določiti možnosti zdravljenja.

Vključite informacije, kot so:

  • Dolžina vsake faze
  • Kakšno vrsto napadov opazite (konvulzije, »grizenje muh« itd.)
  • Ali je bil nadzor nad mehurjem ali črevesjem izgubljen ali ne
  • Vedenje pred napadi, po in vmes

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews