Ker so lastniki psi in psov več časa zaprti v svojih hišah, je več možnosti, da bodo psi lajali kadar bodo na dvorišču, saj niso vajeni vseh dražljajev, ki jih je v zunanjem svetu neprimerno več. Spodaj lahko najdete 4 nasvete kako vašega psa naučiti, da bo dober sosed:

 

Nasvet 1: poskrbite, da bo vaš pes utrujen in zaposlen

Mnogi ljudje domnevajo, da ker je pes na dvorišču, to pomeni, da se bo sam natelovadil ali našel produktivne stvari, ki jih v tem času lahko počne. Ampak to ni res! Tudi pse z velikimi dvorišči je treba vsak dan sprehajati ali z njimi teči vsaj 60 minut. Poskrbite, da boste svojemu mladiču zagotovili interaktivne igrače, kot so kocke hrane in kosti za žvečenje. Če je vaš pes utrujen in ima igrače, s katerimi se lahko ukvarja, bo manj verjetno lajal na soseda ali mimoidoče.

 

Nasvet 2: pazite, da ne boste po nesreči še spodbujali pasjega lajanja

Pogosto, ko pes začne lajati, lastniki hišnih ljubljenčkov vpijejo iz hiše, naj bodo tiho. Uganete, kaj takrat misli pes? Ko je zalajal, so nato zalajali še njegovi lastniki in nenadoma je dobil veliko več pozornosti kot takrat, ko je bil tiho. Za psa je torej lajanje super stvar!

 

Nasvet 3: aktivno poslušajte in bodite pozorni na trenutke, ko vaš pes ne laja; takrat pojdite ven in ga navdušeno pohvalite

Poleg tega poizkusite preživeti več časa na dvorišču, ko vaš pes po navadi sliši sosede ali druge zvoke, zaradi katerih laja. Takoj, ko vaš pes zasliši hrup, vendar PREDEN začne lajati, ga navdušeno pohvalite, da je tiho. Vaš pes se bo kmalu naučil, da je “tišina zlata” in bo začel manj lajati.

 

Nasvet 4: bi radi psa naučili, da neha lajati na ukaz?

Tukaj si lahko preberete kako:

  • Pojdite s svojim psom na dvorišče.
  • Ko vaš pes zasliši zvok in začne lajati, mu dovolite, da nekajkrat zalaja in nato izgovorite »tiho« s trdnim, a mehkim tonom
  • Če vaš pes neha lajati, tudi če samo za sekundo, ga pohvalite in mu dajte priboljšek in rečite “dobro tiho”
  • Če vas vaš pes ignorira in kar naprej laja, naredite zvok ali gib, da se osredotoči na vas
  • Ko se vaš pes odzove, recite »dobro tiho« in mu dajte priboljšek (naša hrana, priboljški so popolni za to!), nato ponovite!

Če se zvoki, zaradi katerih vaš pes laja, pojavljajo nedosledno in ne morete predvideti kdaj bo vaš pes začel lajati, potem začnite vaditi ukaz »tiho« z zvokom, ki ga lahko nadzorujete, kot je trkanje na vhodna vrata ali zvonec. Ko vaš pes razume “tiho” v hiši, lahko uporabite besedo, da preprečite, da bi vaš pes lajal na dvorišču.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Izbira hrane za psa: kako najti pravo hrano za svojega psa

Izbira hrane za psa: kako najti pravo hrano za svojega psa

Ali poskušate izbrati pravo pasjo hrano za svojega psa? Pravilna prehrana je ena najosnovnejših potreb psov. Dobra prehrana je eden najboljših načinov za ohranjanje zdravja vašega psa. Na voljo je na tisoče možnosti pasje hrane, zato je izbira prave pasje hrane lahko...

read more
Kako najti primernega veterinarja za vašega psa

Kako najti primernega veterinarja za vašega psa

Vsak pes si zasluži dobrega veterinarja, ki mu pomaga, da ostane zdrav. Kot lastnik hišnega ljubljenčka si tudi vi zaslužite veterinarja, ki zadovolji vaše potrebe in potrebe vašega psa. Vaš veterinar je vaš drugi družinski zdravnik, zato želite najti pravega. Tukaj...

read more
Neodvisno preverjeno
309 ocen