Iščete nekaj preprostih načinov, kako izboljšati življenje vašega psa in ga ohraniti srečnega? Dobra novica je, da obstaja nekaj precej preprostih načinov za obogatitev življenja naših psov, in sestavil sem seznam svojih najljubših. Tukaj je 5 preprostih načinov za izboljšanje življenja vašega psa, od zagotavljanja dnevne vadbe vašemu psu do doslednosti pri pravilih in pričakovanjih.

 

Vašemu psu zagotovite dnevno vadbo

Redna vadba je pomembna za splošno dobro počutje vašega psa, tako psihično kot fizično. Psi s prekomerno telesno težo so izpostavljeni povečanemu tveganju za razvoj zdravstvenih težav, kot so artritis, bolezni srca in sladkorna bolezen. To tveganje lahko zmanjšate tako, da vaš pes ostane fizično aktiven.

Pomanjkanje vadbe lahko povzroči tudi dolgčas in frustracije. Psi, ki se ne gibljejo vsak dan, imajo veliko več možnosti, da bodo razvili destruktivno vedenje, kot je pretirano žvečenje ali lajanje. Z redno vadbo jim dajete rutino in način, da porabijo dodatno energijo – na način, ki ne vključuje žvečenja vaših najljubših čevljev.

Če boste torej vašemu psu zagotovili dovolj telesne vadbe, mu boste omogočili, da ostane v dobri kondiciji in da se izogne raznim težavam. Nekateri najpreprostejši načini za vadbo vašega psa vključujejo:

  • Igra s frizbijem
  • Dnevni sprehod (ali tek)
  • Uporaba palice z vabo
  • Igre prinašanja
  • Igre vlečenja

 

Zagotovite psu miselno stimulacijo

Ste že kdaj slišali rek “utrujen pes je priden pes?” No, res je in ni se vam treba zanašati samo na telesno vadbo. Vsakodnevno miselna vadba je vašemu psu lahko prav tako naporna kot fizična vadba. Za mojega psa je 5-minutna igra »poišči priboljške« prav tako naporna kot 30-minutni sprehod (merjeno po tem, koliko časa spi).

Če vsak dan dodate nekaj interaktivnih iger in aktivnosti, bo vaš pes miselno stimuliran. Tukaj je nekaj mojih najljubših načinov, kako svojemu psu dati več duševne stimulacije:

  • Na sprehodu privoščite svojemu psu čas za vohanje
  • Naučite svojega psa novih trikov
  • Uporabite igrače za hranjenje in polnjene Konge
  • Igrajte se igre z nosom
  • Naredite doma narejeno progo z ovirami

Ne pozabite, da vsak pes potrebuje različno količino telesne in miselne vadbe. Večina psov še vedno potrebuje veliko telesne vadbe vsak dan, vendar lahko zapolnite »čas mirovanja« z dodajanjem nekaterih miselno stimulativnih dejavnosti.

 

Naredite trening za vašega psa bolj zabaven

Zabava običajno ni prva beseda, ki vam pride na misel, ko pomislite na šolanje psov. Pravzaprav bi bile prve besede, ki mi pridejo na misel, frustracija in zmeda, ampak to sedaj ni bistvo. Bistvo je, da obstaja nekaj relativno enostavnih načinov, kako narediti trening za vašega psa bolj zabaven. In ko so treningi za vašega psa zabavni, ga je lažje motivirati za učenje novih stvari.

Eden od načinov, kako narediti trening bolj zabaven in zanimiv za vašega psa, je, da povečate nagrado. Eksperimentirajte z uporabo različnih nagrad, kot so različne igre, igrače in priboljški (naša hrana je kot nalašč za to; Juliet = za majhne pse, Ted = za srednje velike pse). Nekateri psi so zelo motivirani s hrano, drugi pa se za nagrado raje igrajo. Ugotovite, katere nagrade ima raje vaš pes in jih prihranite za takrat, ko se ukvarjate s posebej težkim ukazom ali trikom.

Drug način, da naredite vadbo bolj zabavno, je, da so vaše vaje kratke in sladke. Psi nimajo neomejenega razpona pozornosti, zato lahko predolgo delo na nečem povzroči frustracije tako za vas kot za vašega psa. Tej frustraciji se lahko izognete tako, da vadite v kratkih serijah (najraje imam 5-minutne vadbe). In ne pozabite uporabiti veliko pohval, ko vaš pes naredi, kar zahtevate – čas vaše pohvale bo potrdil želeno vedenje.

 

Bodite dosledni in pošteni

Eden najlažjih načinov, da svojega psa zmedete in razočarate, je nedoslednost s pravili oziroma nepoštenost. Ste pred tremi tedni med večerjo svojemu psu vrgli grižljaj hrane, pa se sprašujete, zakaj danes prosi? Z metanjem te hrane pred nekaj tedni ste ga spodbudili k prosjačenju, čeprav je bilo to z vaše strani nenamerno.

Naši psi se ves čas učijo od nas, ljudje pa smo nagnjeni k pošiljanju veliko mešanih sporočil. Ko svojemu psu postavljate pravila in meje, ne pozabite biti dosledni. Ne dovolite jim, da en dan nekaj lahko počnejo, spet drugič pa ga boste za isto dejanje kaznovali.

Če imate jasna pravila in meje, boste zagotovili, da bo vaš pes v danem trenutku natančno vedel, kaj se od njega pričakuje, in to bo pomagalo preprečiti frustracije zaradi nedoslednosti. Če jim nečesa ne dovolite (na primer skakati na kavč), se prepričajte, da se vsi v družini držijo tega pravila.

 

Priskrbite svojemu psu rutino

Eden najboljših načinov, kako ohraniti svojega psa srečnega, je, da mu zagotovite dnevno rutino. Počutili se bodo bolj varno, ko bodo vedeli, kdaj je čas za obrok, kdaj bodo šli ven, kdaj se bodo igrali in kdaj bo njihov dnevni sprehod.

Ko pravim, da svojemu psu zagotovite rutino, ne mislim, da morate vsak dan posvetiti 6 ur igri. Govorim o kratkih dejavnostih, razpršenih čez dan. 5 minutna igra vlečenja po večerji, polnjen Kong zjutraj, sprehod zvečer. To so vrste dejavnosti, ki bodo vašemu psu naredile zabavno dnevno rutino.

Za svojega psa si izmislite rutino, ki vključuje nekaj zabavnih stvari, ki jih lahko počne vsak dan. Majhne aktivnosti čez dan (čeprav se vam morda zdijo majhne) bodo obogatile življenje vašega psa in pomagale zmanjšati težavno vedenje, ki lahko nastane zaradi dolgčasa.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews