Ali vam to, da imate psa ob sebi, medtem ko ste v postelji, prinaša tolažbo? Če je tako, niste sami. Nedavna študija kaže, da ženske bolje spijo s psom ob sebi. Raziskava kaže tudi, da ženske bolje spijo ob svojih psih kot pri svojih človeških partnerjih.

Torej, če svojemu psu dovolite, da spi v postelji z vami, naj vas ne bo sram – v skladu s to študijo vam lahko dejansko pomaga pri dobrem spancu.

 

Kako je bila študija izvedena

Študijo so izvedli raziskovalci na Canisius College v Buffalu v New Yorku. S pomočjo ankete so zbrali podatke 962 Američank, da bi raziskali razmerje med lastništvom hišnih ljubljenčkov in kvaliteto spanja. 55 % žensk v študiji je spalo v svoji postelji skupaj z vsaj enim psom, 31 % žensk si je posteljo delilo z mačko, 57 % pa s človeškim partnerjem.

 

Zakaj je bila študija izvedena

Prejšnje raziskave so pokazale, da ima spanje s človekom v postelji tako pozitivne kot negativne učinke na kvaliteto samega spanja, vendar pa je bilo malo znanega o vplivih, ki jih imajo na kakovost našega spanca hišni ljubljenčki. Raziskovalci so želeli pogledati, kakšne učinke ima deljenje postelje s hišnimi ljubljenčki na vzorce spanja in na spalne rutine.

 

Rezultati študije

Glede na študijo so psi, ki so spali v postelji lastnika, spanje motili bistveno manj in so bili povezani z močnejšimi občutki udobja in varnosti v primerjavi s človeškimi partnerji. Ugotovljeno je bilo tudi, da lastniki psov gredo prej spat in se zbudijo prej kot lastniki mačk.

Poročali so, da so mačke, ki so spale v postelji svojega lastnika, enako moteče kot človeški partnerji in so bile povezane s šibkejšimi občutki udobja in varnosti v primerjavi z našimi pasjimi prijatelji.

Ta raziskava je usklajena s študijo klinike Mayo iz leta 2015, ki je ovrednotila spanje ljudi in psov, ki zasedajo isto spalnico, da bi ugotovili, ali je ta ureditev ugodna za spanje. Ugotovili so, da so ljudje z enim psom v spalnici ohranili dobro učinkovitost spanja, vendar je položaj psa na postelji ali zunaj nje naredil razliko.

 

Kako uporabiti rezultate te študije

Zakaj ženske, ki spijo s psom v postelji, poročajo o boljši kakovosti spanja? Eden od predlogov zakaj je temu tako je ta, da je lastništvo psa povezano s strogo rutino, tako da je lahko pravzaprav rutina tista, ki vpliva na boljšo kvaliteto spanca.

Pomembno je vedeti, da so to začetni rezultati. Potrebne so nadaljnje raziskave, da se ugotovi, ali je dojemanje lastnikov hišnih ljubljenčkov o vplivih na njihov spanec usklajeno z objektivnimi merili kakovosti spanja.

In čeprav nisem znanstvenik, to dodajam na svoj kup “še en razlog, zakaj so psi super”. Ker moj pes spi v moji postelji, se počutim varno in udobno in zagotovo nisem sam. Glede na nedavno raziskavo 42 % lastnikov psov dovoli svojemu psu, da ponoči spi z njimi v postelji – in sodeč po tej študiji mislim, da s tem ni popolnoma nič narobe.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

V poletni vročini osvežilne priboljške ne potrebujemo samo mi, temveč tudi naši štirinožni ljubljenčki. S sledečimi preprostimi in osvežilnimi prigrizki in sladoledi lahko razveselite svojega psa. Ti recepti niso le okusni, ampak tudi zdravi in zagotovo bodo...

read more
Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Ko končno pride težko pričakovan čas počitnic, se vsi pripravljajo z navdušenjem. Vendar pa ta trenutek za lastnike psov lahko prinese tudi skrbi, saj se postavlja vprašanje: kaj naj naredimo z našim ljubljenčkom, medtem ko smo odsotni? Čeprav bi mnogi radi vzeli...

read more
Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Spraševalec: Že več kot dve leti naročam lososovo hrano pri vas. Alison je v zadnjem mesecu močno shujšala, čeprav dobi enako količino hrane. Je športen pes, zato nikoli ni bila debela, vendar so zdaj njena rebra vidna. Njeno blato je v redu in zdi se, da je dobre...

read more
Independently verified
567 reviews