Ali vam to, da imate psa ob sebi, medtem ko ste v postelji, prinaša tolažbo? Če je tako, niste sami. Nedavna študija kaže, da ženske bolje spijo s psom ob sebi. Raziskava kaže tudi, da ženske bolje spijo ob svojih psih kot pri svojih človeških partnerjih.

Torej, če svojemu psu dovolite, da spi v postelji z vami, naj vas ne bo sram – v skladu s to študijo vam lahko dejansko pomaga pri dobrem spancu.

 

Kako je bila študija izvedena

Študijo so izvedli raziskovalci na Canisius College v Buffalu v New Yorku. S pomočjo ankete so zbrali podatke 962 Američank, da bi raziskali razmerje med lastništvom hišnih ljubljenčkov in kvaliteto spanja. 55 % žensk v študiji je spalo v svoji postelji skupaj z vsaj enim psom, 31 % žensk si je posteljo delilo z mačko, 57 % pa s človeškim partnerjem.

 

Zakaj je bila študija izvedena

Prejšnje raziskave so pokazale, da ima spanje s človekom v postelji tako pozitivne kot negativne učinke na kvaliteto samega spanja, vendar pa je bilo malo znanega o vplivih, ki jih imajo na kakovost našega spanca hišni ljubljenčki. Raziskovalci so želeli pogledati, kakšne učinke ima deljenje postelje s hišnimi ljubljenčki na vzorce spanja in na spalne rutine.

 

Rezultati študije

Glede na študijo so psi, ki so spali v postelji lastnika, spanje motili bistveno manj in so bili povezani z močnejšimi občutki udobja in varnosti v primerjavi s človeškimi partnerji. Ugotovljeno je bilo tudi, da lastniki psov gredo prej spat in se zbudijo prej kot lastniki mačk.

Poročali so, da so mačke, ki so spale v postelji svojega lastnika, enako moteče kot človeški partnerji in so bile povezane s šibkejšimi občutki udobja in varnosti v primerjavi z našimi pasjimi prijatelji.

Ta raziskava je usklajena s študijo klinike Mayo iz leta 2015, ki je ovrednotila spanje ljudi in psov, ki zasedajo isto spalnico, da bi ugotovili, ali je ta ureditev ugodna za spanje. Ugotovili so, da so ljudje z enim psom v spalnici ohranili dobro učinkovitost spanja, vendar je položaj psa na postelji ali zunaj nje naredil razliko.

 

Kako uporabiti rezultate te študije

Zakaj ženske, ki spijo s psom v postelji, poročajo o boljši kakovosti spanja? Eden od predlogov zakaj je temu tako je ta, da je lastništvo psa povezano s strogo rutino, tako da je lahko pravzaprav rutina tista, ki vpliva na boljšo kvaliteto spanca.

Pomembno je vedeti, da so to začetni rezultati. Potrebne so nadaljnje raziskave, da se ugotovi, ali je dojemanje lastnikov hišnih ljubljenčkov o vplivih na njihov spanec usklajeno z objektivnimi merili kakovosti spanja.

In čeprav nisem znanstvenik, to dodajam na svoj kup “še en razlog, zakaj so psi super”. Ker moj pes spi v moji postelji, se počutim varno in udobno in zagotovo nisem sam. Glede na nedavno raziskavo 42 % lastnikov psov dovoli svojemu psu, da ponoči spi z njimi v postelji – in sodeč po tej študiji mislim, da s tem ni popolnoma nič narobe.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Kako pomagati psu pri epizodi oziroma napadu

Kako pomagati psu pri epizodi oziroma napadu

Ne glede na to, ali ima vaš pes diagnosticirano motnjo epileptičnih napadov ali pa ima epizodo prvič, je včasih težko obdržati trezno glavo in pravilno odreagirati. Pravzaprav lastniki pogosto na koncu naredijo več škode kot koristi, ko poskušajo svojemu psu pomagati...

read more
Kožni rak pri psu: Kaj bi moral vedeti vsak lastnik

Kožni rak pri psu: Kaj bi moral vedeti vsak lastnik

Ali ste vedeli, da so izrastki na koži najpogostejši tip tumorja pri psih? Čeprav niso vsi rakavi, so lahko tisti, ki so, precej agresivni. Bistveno je razumeti dejavnike tveganja, simptome in zaščitne ukrepe, povezane s kožnim rakom psa, da lahko svojega ljubljenčka...

read more