Veselje, strah in pričakovanje ob prihodu domov novega dojenčka je velik dogodek za vsako osebo. Pravzaprav je tudi za psa to velika sprememba. Vsepovsod so novi vonji in zvoki so vsepovsod, zato je prilagoditev lahko precej stresna in naporna.

Tukaj je nekaj nasvetov, kako pripraviti svojega psa na novo pridobitev vaše družine, še preden pride dojenček domov:

 

Fizične spremembe

Čim prej naredite fizične spremembe. Pravočasna postavitev otroške posteljice, gugalnega stola itd. omogoča vašemu psu, da se postopoma prilagodi tem novim predmetom, zaradi česar bo manj šokiran, ko pride otrok domov. Poskusite vzeti psa na sprehod s praznim vozičkom ali začnite uporabljati otroški puder in losjon, da se vaš mladič navadi na vonj. Spodbujajte svojega psa k raziskovanju, vonju in interakciji z vsemi temi novimi predmeti.

 

Zvočne spremembe

Nekatere največje prilagoditve so lahko v obliki zvoka. Od joka do kričanja in smeha, vsi ti novi otroški zvoki so hkrati dragoceni, neznani in presenetljivi za starše in pse. Če se želite dobro pripraviti, v hišo povabite prijatelje z dojenčki in majhnimi otroki. Ali pa odpeljite svojega mladiča na igrišče in mu pustite, da opazuje, kako se otroci igrajo. Za vadbo lahko celo kupite CD-je ali prenesete zvoke otročkov, ki jokajo in cvilijo.

 

Vzpostavite neodvisnost

Psi so zelo zvesta bitja in mnogi radi preživijo čim več časa s svojimi lastniki. Začnite preživljati nekoliko manj časa s svojim psom, da bo postal bolj neodvisen in se bo počasi privadil, da bo pozornost delil z novim družinskim članom. Če so v hiši še drugi družinski člani, jih spodbujajte, da s psom začnejo preživljati več prostega časa in vzpostavijo boljšo povezavo. Lahko jih celo peljete v pasje varstvo ali vrtec, da se naučijo samostojnosti, neodvisnosti in se hkrati zabavajo ter utrudijo.

Ko pripeljete dojenčka domov, se za lažje prilagajanje držite spodnjih nasvetov:

 

Pripravite se njihovo prvo srečanje

Če je le mogoče, predčasno prinesite domov otrokovo odejo, da jo pes lahko prevoha in se navadi novega vonja preden otrok pride domov.

Naj kdo od družinskih članov pelje psa na sprehod, preden pridete z otrokom domov, da ga dobro utrudi in da pes porabi vso odvečno energijo.

 

Ostanite mirni in imejte stvari pod nadzorom

Ko bo končno napočil velik trenutek, poskrbite, da bo vaš pes miren in da ne bo skakal naokoli. Sedite na tla s svojim novorojenčkom in psu počasi dovolite interakcijo. Ne silite svojega psa in dojenčka v interakcijo, namesto tega pustite, da se vaš pes privaja s svojim tempom – poskrbite, da boste svojemu psu dajali priboljške, da bo dojenčka povezal s pozitivnim rezultatom.

Poskrbite, da je prisotna tretja oseba, da lahko posreduje, če to zahteva situacija. Lahko ste odločni, vendar poskušajte ostati pozitivni in ne kaznovati svojega psa, da ne bo kaznovanja povezoval z novorojenčkom.

 

Nadzirajte interakcije med dojenčkom in psom

Če bo šlo vse po načrtih, se bo vaš pes kmalu odločil, da je vaš novorojenček  del njegove družine in ga bo sprejel kot del tropa. Tudi če se vaš mladiček in dojenček hitro povežeta, ju nikoli ne puščajte skupaj brez nadzora. Prav tako medtem ko vaš dojenček raste in se prilagaja življenju na tem svetu, ne dovolite, da pes liže otroka, da preprečite širjenje mikrobov.

Če imate resne pomisleke glede svojega psa in kako se lahko odzove na vašega otroka, se nemudoma posvetujte s strokovnjakom za pasje vedenje.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews