Preživljanje časa doma je vodilo do tega, da se je vse več ljudi odločalo za spletno naročanje, pa naj gre za dostavo živil, naročanje hrane za pse na našem spletnem mestu CricksyDog ali dostavo česarkoli drugega. Izolacija doma pomeni, da vaš pes dobi manj priložnosti za socializacijo, kar ima za posledico manjšo izpostavljenost novim ljudem in dražljajem. Čeprav je lajanje za vašega psa oblika komunikacije, lahko postane moteče in povzroči nelagodje tistim na drugi strani vrat. Preberite si te nasvete, s katerimi boste svojemu zaprtemu psu pomagali ohraniti mirno kri.

 

Nagradite tišino

Ko pes zazna prisotnost na vaših vratih, prišleka vidi kot vsiljivca in vas želi o tem nemudoma obvestiti, zato začne zganjati ves ta hrup z lajanjem. Naučite svojega psa, da mu ni treba lajati vsakič, ko je nekdo pred vrati. Ko preneha lajati, ga nagradite z najljubšim priboljškom in ga pohvalite, kako priden pes je. Tako se naučijo, da bodo za tišino nagrajeni s priboljškom. Doslednost je ključna, zato se tudi z ostalimi člani gospodinjstva dogovorite, da okrepijo to vedenje vsakič, ko se pokaže priložnost za to.

 

Ignorirajte lajanje

Naravno je, da želite svojega psa naučiti, da je njegovo vedenje nezaželeno, tako da se pogovarjate z njim, vendar je v primeru lajanja najboljše, da ga ignorirate. Če vaš pes laja ob zvoku trkanja ali zvonjenja na vratih, se na njegovo vedenje ne odzovete tako, da se z njim pogovarjate ali ga grajate. Ko povzdignete glas, vaš pes misli, da te tudi vi vznemirjeni, in bo še naprej lajal. Če lajanje traja v nedogled, poskusite psu obrniti hrbet, da bo razumel, da hrup ne izzove reakcije. Čeprav je vaš instinkt morda odpreti vrata, da bi pes prenehal lajati, s tem dejansko nagradite slabo vedenje. Ne vdajte se! Ne odpirajte vrat, dokler ni tišine. Vsakič, ko lajanje preneha, psa takoj nagradite s trepljanjem po glavi ali mu recite »priden fant ali punca«.

 

Preusmerite pozornost nase

Preusmerite pozornost psa stran od osebe oziroma dogajanja na vratih. Ali ima vaš kuža najljubšo igračo? Imejte jo blizu, da ga boste lahko z njo zamotili, odvrnili od lajanja n pozornost preusmerili nase. Naučite svojega psa, da se odzove na dražljaje tako, da se osredotoči na drugo dejanje, kot je na primer ležanje na postelji. To storite tako, da jim na posteljo položite priboljšek in rečete: “Pojdi v svojo posteljo.” Ko se vaš pes na to odziva, poskusite odpreti vrata, medtem ko on ali ona leži na postelji, če pa vmes vstane, takoj zaprite vrata. Nadaljujte, dokler ne prenehajo reagirati na odpiranje vrat. Prej ali slej boste ugotovili, da je vaš pes ob odpiranju in zapiranju vhodnih vrat povsem miren in nezainteresiran.

 

Utrudite jih

Utrujen pes je priden in srečen pes! Poskrbite, da bo vaš mladič vsak dan dobil dovolj telesne vadbe in miselne stimulacije. To vodilo v manj lajanja zaradi dolgčasa, frustracije ali nakopičene energije. Količina dejavnosti, ki jo potrebuje, bo odvisna od njihove pasme, velikosti, starosti in zdravja.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Pes kot član družine: Zakaj je to temeljno načelo?

Pes kot član družine: Zakaj je to temeljno načelo?

Vsak lastnik psa se prej ali slej sooči z dilemo: ali obravnavati svojega štirinožnega prijatelja le kot žival ali kot nekaj več? Tukaj in zdaj trdim: psi ne samo zaslužijo, ampak zahtevajo, da jih obravnavamo kot polnopravne člane družine. Dovolite mi, da vam...

read more
Neodvisno preverjeno
373 ocen