S prihodom poletnih mesecev se temperature lahko drastično dvignejo, kar ima resen vpliv ne le na nas, ljudi, ampak tudi na naše štirinožne prijatelje. Psi so še posebej občutljivi na vročino, ker se ne morejo potiti kot mi in se lahko hitro pregrejejo. Naslednji nasveti vam bodo pomagali zagotoviti, da se bo vaš pes počutil varno in udobno v vročih poletnih dneh.

 

Sveža voda in hidracija

Pravilna hidracija je ključna med vročino. Vedno zagotovite svojemu psu svežo vodo in s seboj vzemite prenosno steklenico za vodo in posodo, ko greste na sprehod. Voda ne le pogasi žejo, ampak tudi pomaga uravnavati telesno temperaturo. Če vaš pes močno diha in je vidno pregrejan, lahko sumite na vročinski udar. Najprej ohladite njegovo telo s hladno vodo ali mokro krpo, preden mu daste piti. Med vročinskim udarom lahko pes zaradi nenadne hladne vode doživi šok, kar je lahko nevarno.

 

Senčna mesta za počitek

Če vaš pes preživi čas zunaj, poskrbite, da bo imel vedno dostop do sence, kjer se lahko spočije. Senčna mesta zmanjšajo toplotno obremenitev in omogočajo vašemu psu, da se ohladi. Pomembno je vedeti, da pasja hišica, ki stoji na soncu, ne velja za senco, saj lahko temperatura v njej naraste celo do 50-60°C.

 

Igre in aktivnosti na prostem

Izogibajte se prekomerni telesni aktivnosti v najbolj vročih urah. Jutranji in večerni čas je idealen za daljše sprehode in igre, ko je temperatura nižja. Intenzivnim igram in treningom se takrat izogibajte, da preprečite pregrevanje.

 

Hladilni dodatki

Obstaja veliko hladilnih dodatkov, ki lahko pomagajo vašemu psu pri soočanju z vročino in naredijo vroče dni bolj udobne:

Hladilne podloge: Te podloge so napolnjene s posebnim gelom, ki ostane hladen, ko pes leži na njem. Ne potrebujejo hlajenja ali napajanja, preprosto jih postavite na najljubše mesto za počitek vašega psa. So idealne za domačo uporabo ali celo med potovanjem.

Hladilni telovniki: Hladilne telovnike je treba namočiti v vodo in nato ožeti, preden jih nadenete psu. Ti telovniki počasi izhlapevajo vodo, s čimer hladijo telo psa. So posebej uporabni med sprehodi ali aktivnostmi na prostem.

Zamrznjeni priboljški: Vaš pes bo oboževal zamrznjene priboljške, ki niso le okusni, ampak tudi pomagajo pri hlajenju. Lahko pripravite preproste domače zamrznjene priboljške tako, da zmešate jogurt in majhne koščke sadja (npr. borovnice ali jabolka). Mešanico vlijte v modelčke za led in zamrznite. Ti priboljški bodo osvežili in hidrirali vašega psa v vročih dneh.

Polnjene igrače: Te igrače ne zagotavljajo le zabave, ampak tudi pomagajo ohladiti pasji gobec in telo. Napolnite jih z vodo ali majhno količino mokre hrane in jih nato postavite v zamrzovalnik. Vaš pes se bo rad igral z njimi, medtem ko se bo hladil.

Ti hladilni dodatki ne le naredijo poletne dni bolj udobne, ampak tudi zmanjšajo tveganje za vročinski udar, saj pomagajo uravnavati telesno temperaturo psa.

 

Nevarnosti vročega asfalta

Med poletnimi vročinami se lahko temperatura asfalta drastično dvigne. Ko je temperatura zraka okoli 30°C, lahko temperatura asfalta doseže tudi do 60°C. To lahko povzroči opekline na tačkah vašega psa. Opekline niso le boleče, ampak lahko povzročijo dolgoročne poškodbe, ki zahtevajo resno medicinsko oskrbo. Preprost način za preverjanje, ali je asfalt prevroč, je, da prislonite roko na tla in jo držite tam 10 sekund. Če se vam zdi prevroče, bo prevroče tudi za vašega psa.

Najboljši čas za poletne sprehode je zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko je temperatura nižja in asfalt hladnejši. Izogibajte se sprehodom okoli poldneva, ko je najtopleje. Izbirajte poti z zasenčenimi mesti, kot so parki in gozdne poti. Na zasenčenih mestih je temperatura asfalta nižja, kar je manj nevarno za tačke vašega psa.

Nasvet: Uporabite naš zaščitni balzam za tačke Chloé, da zaščitite tačke svojega psa!

 

Nikoli ne puščajte psa v avtu

Najpomembnejše pravilo: nikoli ne puščajte svojega psa samega v avtu, niti za trenutek!

Notranjost avtomobila se hitro segreje in lahko ustvari življenjsko nevarno situacijo za vašega ljubljenčka. Tudi če je zunanja temperatura le 25°C, se temperatura v avtu lahko dvigne na 35-40°C v 10 minutah, in na 45-50°C v 30 minutah. Tudi delno odprto okno ne zagotavlja dovolj zračenja, da bi temperatura ostala na varni ravni.

Psi se ne potijo kot ljudje, zato jim je težje uravnavati telesno temperaturo. Če njihova telesna temperatura preseže 41°C, lahko pride do vročinskega udara, ki hitro pripelje do resnega stanja in je lahko celo smrtonosen. Visoka temperatura lahko hitro povzroči dehidracijo psa, kar še poslabša simptome vročinskega udara. Brez ustrezne hidracije telo psa ne more učinkovito ohlajati.

 

Prepoznavanje simptomov vročinskega udara

Pomembno je poznati simptome vročinskega udara, da lahko pravočasno ukrepate. Prekomerno dihanje, slinjenje, šibkost, bruhanje in zmedenost so lahko simptomi vročinskega udara. Če jih opazite, takoj premaknite svojega psa na hladno mesto! Najprej ohladite njegovo telo in šele nato mu dajte vodo. Če je potrebno, se obrnite na veterinarja.

 

Povzetek

Poletni meseci predstavljajo poseben izziv za lastnike psov, vendar lahko s primerno pozornostjo in pripravami zagotovite, da bo vaš pes užival poletne radosti varno in udobno. Upoštevajte hidracijo, zasenčena mesta za počitek in simptome vročinskega udara, da bo vaš ljubljenček srečno in zdravo preživel vroče dni.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

V poletni vročini osvežilne priboljške ne potrebujemo samo mi, temveč tudi naši štirinožni ljubljenčki. S sledečimi preprostimi in osvežilnimi prigrizki in sladoledi lahko razveselite svojega psa. Ti recepti niso le okusni, ampak tudi zdravi in zagotovo bodo...

read more
Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Ko končno pride težko pričakovan čas počitnic, se vsi pripravljajo z navdušenjem. Vendar pa ta trenutek za lastnike psov lahko prinese tudi skrbi, saj se postavlja vprašanje: kaj naj naredimo z našim ljubljenčkom, medtem ko smo odsotni? Čeprav bi mnogi radi vzeli...

read more
Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Spraševalec: Že več kot dve leti naročam lososovo hrano pri vas. Alison je v zadnjem mesecu močno shujšala, čeprav dobi enako količino hrane. Je športen pes, zato nikoli ni bila debela, vendar so zdaj njena rebra vidna. Njeno blato je v redu in zdi se, da je dobre...

read more
Independently verified
567 reviews