Kaj morate vedeti, če ste novi lastnik psa. Ste prvič lastnik psa? Čestitamo, da ste našli svojega novega pasjega spremljevalca in dobrodošli v čudovitem svetu lastništva psov! Tukaj je tisto, kar morate vedeti o skrbi za svojega novega psa.

 

01. Vedite, kaj lahko pričakujete, ko psa prvič pripeljete domov

Ne glede na to, ali je vaš novi pes mladiček ali odrasel, bo po prihodu vašega novega psa domov prišlo do neke vrste prilagoditvenega obdobja. Pripravite se vnaprej in bodite potrpežljivi. Psi so pogosto prestrašeni ali preobremenjeni, ko gredo prvič v nov dom. Lahko se skrijejo ali kažejo znake strahu. Nekateri se lahko zdijo odmaknjeni in mirni, dokler se ne navadijo na življenje, potem pa lahko celo postanejo hiperaktivni, ko se počutijo dovolj samozavestne. Nekateri se  bodo v dnevu ali dveh že počutili kot doma, drugi pa potrebujejo več mesecev, da se prilagodijo.

Odrasli psi pogosto potrebujejo več časa za prilagoditev, še posebej, če so nekaj časa živeli v zavetišču. Po drugi strani pa mladički običajno potrebujejo več šolanja (predvsem doma). Kakorkoli že, običajno mine nekaj mesecev, preden se vi in vaš novi pes navadite skupne rutine.

Doma si že v naprej vse pripravite in naredite načrt za vse, preden pride vaš novi pes domov. To vam bo pomagalo pri odličnem začetku.

 

02. Ste dobili mladička? Naučite se vsega o mladičkih

Mladički so neverjetni, a nikakor niso enostavni! O pravilni vzgoji mladičev se je treba veliko naučiti. Socializacija, šolanje in cepljenja so le nekatere od stvari, ki jih boste morali prebrati in dodati na svoj seznam opravil.

Skrb za mladička se včasih zdi kot služba s polnim delovnim časom, še posebej, če je mladiček zelo mlad. Začnite raziskovati, preden pripeljete psička domov, tako da boste pripravljeni na vse.

 

03. Zadovoljite osnovne potrebe vašega psa

Zdaj, ko ste ponosni lastnik psa, morate obvladati osnove nege psa. Vsak pes potrebuje vsaj ustrezno prehrano, ustrezno zavetje, fizično oskrbo in socialno interakcijo. Ko boste lahko pokrili osnove, boste na poti, da svojemu psu omogočite neverjetno življenje. Če se boste naučili, kako poskrbeti za svojega psa vnaprej, bo veliko lažje, ko bo vaš novi pes prišel domov.

 

04. Poiščite dobrega veterinarja

Vsak pes potrebuje odličnega veterinarja! Eden prvih obiskov kamor vzamete svojega novega psa je obisk veterinarja. Vaš veterinar bo skrbel za zdravje vašega psa, vas poučil o vašem psu in vas vodil skozi svet lastništva psov. Poiščite veterinarja, ki ga imate radi, z odličnim osebjem in ekipo. Predvsem pa naj bodo komunikacijske linije med vami in vašim veterinarjem vedno odprte.

 

05. Naredite si zalogo potrebščin za psa

Vaš pes bo v svojem novem domu potreboval vse vrste stvari. Kako se odločite, kaj vaš pes dejansko potrebuje in kaj želite? Mogoče lahko pripravite malo obojega. Previdno se pomikajte po svetu pasjih igrač, skled, ležišč, povodcev, ovratnic, zabojev in še veliko več. Obstaja nekaj odličnih spletnih mest za oskrbo hišnih ljubljenčkov, kjer lahko nakupujete za svojega psa. Poleg tega bo vaše mesto zagotovo imelo nekaj odličnih trgovin za hišne živali.

 

06. Izberite pravo hrano za pse

Prehrana vašega psa je temelj njegovega zdravja. Toda s toliko pasje hrane, kot jo je na trgu, se boste morda počutili povsem izgubljene. Spoznajte osnove pasje prehrane, nato izberite prehrano, ki ustreza potrebam vašega psa. Ni enega pravega odgovora, ko gre za pasjo hrano. Pravilo pa je naslednje: če se vaš pes dobro počuti z določeno vrsto pasje hrane, potem je verjetno čisto v redu (dokler je popolna in uravnotežena).

Za mladičke močno priporočamo našo pasjo hrano CricksyDog Chucky. Preverite jo zdaj! In poglejte razliko!

 

07. Pripomočki za šolanje psa

Vsak pes potrebuje šolanje. Šolanje psov vam pomaga nadzorovati vašega psa in daje psu občutek strukture. Dolgoročno lahko pravilna vzgoja osreči tako vas kot vašega psa. Poleg tega bo to okrepilo posebno vez, ki si jo delita. Vsak dan si vzemite malo časa za šolanje psa, pri čemer opravite vse bistvene korake šolanja psov, vključno z osnovnimi ukazi.

 

08. Bodite pripravljeni na vedenjske težave

Noben pes ni popoln. Večina lastnikov psov se bo morala na neki točki soočiti z nekakšnim vedenjskim problemom. Lahko je nekaj tako preprostega, kot je pretirano lajanje ali uničujoče žvečenje. Po drugi strani pa lahko naletite na resnejšo težavo, kot je ločitvena tesnoba ali agresija. Morda boste celo opazili, da vaš novi pes neustrezno urinira (kar je lahko zdravstveni problem in ne vedenjski). Kakorkoli že, vedno je dobro, da ste dobro osveščeni o težavah s pasjim vedenjem, preden pride do težav za vas in vašega psa.

 

09. Prav tako bodite pripravljeni na zdravstvene težave

V življenju vašega psa se bo zagotovo pojavilo vsaj nekaj zdravstvenih težav. Če boste imeli srečo, boste spoznali le nekatere pogoste zdravstvene težave, s katerimi se je lažje spopasti. Upajmo, da vaš pes ne bo imel resnih zdravstvenih težav ali, še huje, potrebe po nujni medicinski pomoči. Sprejmite potrebne preventivne ukrepe, da bo vaš pes zdrav, saj se je s preventivno mogoče izogniti številnim zdravstvenim težavam.

 

10. Bodite odgovorni

To je ena najpomembnejših stvari, ki jih morate vedeti kot novi lastnik psa. Biti odgovoren lastnik psa pomeni, da se zavežeš svojemu psu za vse življenje in sprejmeš odgovornost za dejanja svojega psa. To pomeni, da pravilno skrbite za svojega psa in hkrati spoštujete vajino skupnost. Če vam to uspe, potem ste zagotovo na pravi poti.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Stari pes, ne star pes: nega starejših psov

Stari pes, ne star pes: nega starejših psov

Nega starejših psov zahteva posebno pozornost in skrb, vendar to ne pomeni, da ti ljubljeni štirinožci ne morejo živeti srečnega in aktivnega življenja kljub svoji starosti. Z ustrezno oskrbo in potrebnimi prilagoditvami lahko starejši psi še naprej ostanejo živahni...

read more
Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Mnogi psi radi grickaju stvari, ki niso namenjene uživanju. To so tako imenovani „tujki“, ki se lahko zataknejo v črevesju. Črevesna obstrukcija je pri psih življenjsko nevarno stanje in je na žalost veliko pogostejša, kot si mnogi mislijo. Naš članek je zgolj...

read more
Independently verified
527 reviews