Vsi si želimo, da bi naši psi živeli dolgo, srečno in zdravo življenje in vsak lastnik psa lahko naredi nekaj, da k temu pripomore. Tukaj je 10 nasvetov, ki bodo vsakemu psu pomagali, da se počuti srečnejše in bolj zdravo.

 

1. Kastracija ali sterilizacija

Sterilizacija prepreči, da bi se psička gonila in lahko pomaga pri preprečevanju raka na seski in piometre ali okužbe maternice. Kastracija samca lahko ublaži agresivno vedenje in pomaga preprečiti raka na modih, bolezni prostate in kile.

 

2. Cepljenje

Do treh mesecev starosti so psi zaščitni s protitelesi, ki se naravno prenašajo skozi materino mleko, potem pa je treba vašega mladiča cepiti, da ga zaščitite pred številnimi pogostimi nalezljivimi boleznimi, vključno z leptospirozo, kugo in parvovirusom ter cepljenje proti steklini. Vaš veterinar lahko priporoči tudi cepljenje proti kužnemu kašlju in lejšmaniji. Cepljenje bo vašemu psu rešilo življenje.

 

3. Obiščite veterinarja

Tako kot vi tudi psi potrebujejo redne obiske zdravnika, da ostanejo zdravi in v dobri kondiciji. Letni zdravstveni pregled daje vašemu veterinarju možnost, da odpravi kakršnokoli bolezen ali zdravstvene težave v začetni fazi, preden lahko povzročijo večje probleme in račune. Veterinar vas bo povprašal o vedenju, prehranjevalnih in telesnih navadah vašega ljubljenčka, medtem ko bo preverjal vitalne znake vašega psa. V lokalni trgovini za hišne ljubljenčke povprašajte po ugodni kliniki za hišne ljubljenčke, kar vam lahko pomaga znižati stroške.

 

4. Razglasite vojno bolham in klopom

Bolhe lahko poleg srbeče kože povzročijo zdravstvene težave. Lahko so vir alergij, anemije in trakulj. Na srečo je na voljo nešteto izdelkov za zatiranje bolh, vključno z Advantage in Frontline, dvema najbolj priljubljenima. Mesečne aplikacije je treba dajati glede na težo vašega psa. Ko se pripravljate na vojno z bolhami, ne pozabite, da morate zdraviti vse svoje hišne ljubljenčke, ne le tiste, kjer so bolhe očitne.

Še posebej morate biti pozorni v toplejših mesecih in z globalnim segrevanjem se zdi, da ti toplejši meseci trajajo dlje in dlje, kar pomeni, da boste morda morali podaljšati te poletne tretmaje tudi v pozno jesen in celo zimo.

 

5. Izogibajte se srčni glisti

Srčno glisto je zelo težko zdraviti in je lahko usodna za vašega psa, zato je preprečevanje ključnega pomena. Če svojemu psu dajete en odmerek tablete na mesec, kot je Heartguard, lahko preprečite srčno glisto, še preden se razvije.

 

6. Redno razgibavajte vašega psa

V mislih nimamo zgolj hiter sprehod okoli bloka. Vadba skozi hojo in igranje s svojim psom bo ohranila vašega malega prijatelja v fizični in miselni kondiciji in zmanjšala tudi možnost agresivnega in destruktivnega vedenja. Redna vadba vašemu psu pomaga tudi pri ohranjanju zdrave teže in srca, hkrati pa povečuje mišično maso. Zahteve za vadbo vašega psa se razlikujejo glede na pasmo, spol, starost in zdravje.

 

7. Bodite pozorni na težo vašega psa

Pomanjkanje vadbe in prekomerno hranjenje sta tako pri hišnih ljubljenčkih kot pri ljudeh lahko velik problem. Vaš pes se ne more sam odločiti, koliko vadbe potrebuje ali kakšno hrano je najbolje zaužiti; to zmorete vi namesto njih. Artritis, bolezni jeter in koronarne bolezni so le nekatere od zdravstvenih težav, s katerimi se sooča pes s prekomerno telesno težo.

Da bi vašemu psu pomagal shujšati, vam lahko veterinar priporoči mešanico vadbe in prehod na nizkokalorično hrano (super premium pasja hrana, kot je sam CricksyDog) ali postopno zmanjšanje količine običajne hrane, s katero hranite svojega psa.

Če svojemu psu zagotovite hrano, ki jo potrebuje, in se tudi redno gibate, vam nič ne more preprečiti, da bi ga spet spravili v formo! Za začetek predlagamo za majhne pse našo Juliet, za srednje velike pse pa hipoalergeno hrano za pse Ted.

 

8. Tedenski zdravstveni pregledi

Eden najboljših načinov za preprečevanje zdravstvenih težav je tedenski pregled vašega psa. Najprej preglejte dlako in kožo vašega psa, bodite pozorni na otekline, izpuščaje ali kraste. Nato poglejte v ušesa in oči svojega psa, ali obstajajo znaki rdečice ali izcedka. Končno bodite pozorni na morebitne spremembe v prehranjevalnih ali pitnih navadah. Če se kaj razlikuje od običajnega za vašega psa, se posvetujte s svojim veterinarjem.

 

9. Izogibajte se nevarni hrani

ASPCA center za zastrupitve živali je sestavil seznam živil, ki bi lahko bila nevarna ali celo strupena za vašega psa: alkoholne pijače, čokolada, avokado, kava, mastna hrana, makadamija, pokvarjena ali plesniva hrana, čebula in čebula v prahu, grozdje in rozine , sol, česen, kvašeno testo in izdelki, sladkani s ksilitolom. Preglejte ta seznam in se prepričajte, da se vaša družina in vsi skrbniki zavedajo tega.

 

10. Čistite zobe!

Slab zadah je lahko znak težav z zobmi ali dlesni. Delci hrane, sline in bakterij, znani kot zobne obloge, se lahko kopičijo na dlesni in zobeh in povzročijo okužbo. Če tega ne zdravite, lahko okužba povzroči propadanje zob in celo preide v krvni obtok ter prizadene srce, pljuča, jetra, ledvice, kosti in sklepe vašega ljubljenčka. Tedensko pregledujte zobe in dlesni ter pri svojem veterinarju preverite navodila za redno ščetkanje s pasjo zobno pasto.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Stari pes, ne star pes: nega starejših psov

Stari pes, ne star pes: nega starejših psov

Nega starejših psov zahteva posebno pozornost in skrb, vendar to ne pomeni, da ti ljubljeni štirinožci ne morejo živeti srečnega in aktivnega življenja kljub svoji starosti. Z ustrezno oskrbo in potrebnimi prilagoditvami lahko starejši psi še naprej ostanejo živahni...

read more
Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Mnogi psi radi grickaju stvari, ki niso namenjene uživanju. To so tako imenovani „tujki“, ki se lahko zataknejo v črevesju. Črevesna obstrukcija je pri psih življenjsko nevarno stanje in je na žalost veliko pogostejša, kot si mnogi mislijo. Naš članek je zgolj...

read more
Independently verified
527 reviews