Ne glede na to, ali ste pravkar posvojili novega kužka ali pa ste imeli pse vse življenje, bo na tem seznamu nasvetov za oskrbo psov zagotovo nekaj, česar še niste vedeli – a bi morali.

Kot nekdo, ki je več kot 10 let delal v bolnišnicah za živali in navdušen #doglover, vam obljubim, da vam bo ta ogromen seznam 39 nasvetov za nego psov pomagal postati boljši lastnik vaših hišnih ljubljenčkov.

  • Tukaj boste našli:
  • Nasveti za zdravje psov
  • Nasveti za čiščenje hiše in varnost psov
  • Vadba in mentalna stimulacija
  • Povezovanje
  • Šolanje
  • Nasveti za nego pozimi
  • Nasveti za nego poleti
  • Varnost psov

 

1. Nikar prekomerno ne hranite svojega psa, to bo močno vplivalo na njegovo zdravje in srečo

Več kot 50 % psov v Ameriki je predebelih in to število še narašča. Psi s prekomerno telesno težo so izpostavljeni povečanemu tveganju za metabolične motnje, bolezni srca in ožilja, bolezni sklepov, zmanjšan imunski sistem in številne druge zdravstvene težave. Prav tako so manj mobilni in ne morejo teči, se igrati ali opravljati drugih dejavnosti, v tolikšni meri, kot bi si želeli. Naredite svojemu ljubljenčku uslugo, nahranite ga s količino, ki jo priporoča njegov veterinar, in se ne vdajte tem pasjim očem, ko želi še več!

 

2. Dotaknite se nosu svojega psa

Nos vašega psa bi moral biti moker. Raven vlage se bo razlikovala med psi in glede na letni čas, vendar bo imel zdrav pes hladen in rahlo moker nos, ker psi skozi nos izločajo znoj, da se ohladijo.

 

3. Načrtujte letne preglede pri veterinarju

Naj strokovnjaki (torej veterinarji) redno pregledujejo vašega psa, da bi pravočasno ugotovili morebitne zdravstvene težave in vam zagotovili najboljše, vašemu psu prilagojene informacije, da bo vaš dragoceni štirinožec zdrav dolga leta.

 

4. Naredite komplet prve pomoči za hišne ljubljenčke

Nesreče in nujni primeri se zgodijo in pripravljenost z vsemi bistvenimi elementi za pomoč vašemu psu je ključni korak, da postanete odgovoren lastnik hišnega ljubljenčka. To je še posebej pomembno, če psa peljete na daljši pohod ali kampiranje, kadarkoli ste daleč od možnosti pomoči. Komplet prve pomoči za hišne ljubljenčke je nekaj, kar bi moral imeti vsak lastnik psa.

 

5. Zavarujte svojega hišnega ljubljenčka

Nujne, nepričakovane nesreče in bolezni pogosto stanejo od 800 do 1500 eur in več. Ker kar tretjina hišnih ljubljenčkov na leto potrebuje nujno pomoč, lahko to hitro postane veliko finančno breme. Zavarovanje hišnih ljubljenčkov lahko pomaga kriti te nepričakovane stroške, zdravila na recept, dolgoročno zdravstveno nego in drugo, zaradi česar je pomembna naložba za kosmate člane vaše družine.

 

6. Umivajte zobe svojega psa

Ščetkanje zob vašega psa je pogosto opravilo, ki ga lastniki radi spregledajo, vendar je zelo pomembno za njihovo splošno zdravje in izogibanje dragim zobozdravstvenim zdravljenjem v prihodnosti. Naj bo to del njihove običajne rutine in poskrbite za uporabo zobne paste, narejene posebej za pse. Z malo časa in treninga je lahko umivanje zob za vašega ljubljenčka zabavna izkušnja vsak dan!

 

7. Imejte načrt za nujne primere

Ni prijetno razmišljati o tem, vendar je ključnega pomena, da imate pripravljen rezervni načrt za vašega psa, če se vam kaj zgodi. Naredite seznam pomembnih informacij o življenjskem slogu vašega psa, vključno s tem, kako pogosto naj ga hranijo, kakšno količino hrane, morebitna zdravila, telefonsko številko njegovega veterinarja itd. Dajte kopijo tega nekomu v vašem življenju, ki bi lahko skrbel za vašega psa v nujnem primeru. Prav tako je vredno časa, da se pozanimate in poskrbite, da imate vsaj eno ali dve osebi, ki živita v bližini, ki bi lahko vašemu psu hitro pomagala, če bi bilo potrebno.

 

8. Igrajte se z namenom

Ko se čohate in se igrate s svojim psom, še posebej, ko je ta še mlad, se namerno igrajte z njegovimi nogami, ušesi in usti. Če se med pozitivno izkušnjo igranja dotikate njihovih stopal, prstov in nohtov, boste zmanjšali njihovo občutljivost za dotikanje na teh območjih, ko je čas za npr. striženje nohtov. Če jim boste pogledali v ušesa in usta ter jih navadili na takšno ravnanje, bo vaš veterinar veliko lažje pregledal vašega psa. To bo vašemu veterinarju olajšalo delo in vaš pes bo med pregledom manj obremenjen. Tako bo veterinar bolj verjetno opazil kakršnekoli nepravilnosti v primeru, da je z vašim psom kaj narobe.

 

Nasveti za čiščenje hiše in varnost mladičev

 9. Zavarujte svoje smeti

Pse pritegne slasten vonj vaših smeti in lahko pojedo stvari, ki so strupene, škodljive ali neprebavljive, zato poskrbite, da bodo vaše smeti na varnem. Zaužitje tujih predmetov ali strupenih snovi lahko povzroči drage nujne operacije.

 

10. Dajte psu varen prostor

Imejte določeno območje svojega doma s pasjo posteljo ali odejo, nekaj igračami in skledo za vodo, kjer se bo vaš pes počutil varnega in bo lahko čez dan zlahka zadremal. To lahko vašemu psu pomaga, da se sam pomiri med stresnimi situacijami, kot so zabave, otroški jok ali nevihta. Če je bil vaš pes navajen na boks kot mladiček ali ko se je pridružil vaši družini in mu je odprt boks na voljo tudi potem, ko ga ne potrebuje več za šolanje, mu lahko zagotovi popoln prostor samo zanj, ki ga bo imel rad in kjer se bo počutil varnega.

 

11. Zaklenite oziroma pospravite na varno vsa čistila in strupe

Vaše gospodinjske kemikalije, kot so čistila in pesticidi, vedno hranite izven dosega vašega psa. Številni pametni psi lahko in bodo našli izdelke, ki jih hranimo pod umivalnikom ali v garaži. Poskusite uporabiti ključavnice za otroke, da varno zaprete omare s strupenimi izdelki.

 

12. Redno čistite stvari svojega psa

Bacili, umazanija, cvetni prah in drugo končajo na posteljnini, mehkih igračah in odejah vašega psa. Poskrbite, da boste te predmete tedensko oprali, da bodo za vašega psa sveži in čisti. Če vaš pes trpi zaradi sezonskih alergij, je to lahko še posebej koristno pri zmanjšanju njihove izpostavljenosti cvetnemu prahu.

 

13. Drite svojega psa stran od človeške hrane

Številna človeška hrana, kot je čokolada, avokado ali čebula, je strupena za pse in ima lahko resne posledice na njihovo zdravje. Hrano za ljudi hranite izven dosega in bodite še posebej previdni pri žvečilnih gumijih in bonbonih, saj mnogi vsebujejo ksilitol, ki je sladkorju podobna snov, strupena za pse. Ne hranite svojega psa s človeško hrano namenoma, razen če vam to priporoča vaš veterinar. Nekatera človeška živila, kot so navaden piščanec, konzervirana buča ali navaden riž, lahko vaš veterinar namenoma priporoči zaradi posebnih razlogov, kot so prebavne motnje, driska, pomoč pri skrivanju peroralnih zdravil ali kot zelo motivirajoče vadbene poslastice v majhnih količinah. V teh primerih je lahko “človeška hrana” primerna za vašega psa, vendar mu zagotovo ni treba oblizniti vašega krožnika ali pojesti vaših ostankov.

Za majhne pse imamo hrano za pse Juliet, za srednje velike pse pa hrano za pse Ted. Preizkusite ju in s tem omogočite zdravo in srečno življenje svojega psa!

 

Fizična in miselna stimulacija

14. Redno sprehajajte svojega psa zaradi zdravja in zadovoljstva

Redni sprehodi vašemu psu prinašajo številne koristi, vključno s preprečevanjem dolgčasa, pomoč pri prebavnem traktu, ohranjanje zdrave teže in pomoč pri porabljanju odvečne energije. Če jim omogočite konstruktiven sprehod, se lahko zmanjša tudi neželeno vedenje, kot je žvečenje, lajanje ali kopanje.

 

15. Premagajte dolgčas z raznolikostjo

Prekinite običajno rutino vašega psa, tako da vpeljete dodatne sprehode ali izlete. Odpeljite jih na psom prijazno mesto ali pa se kam zapeljite, da spremenite okolje. Vzemite jih s seboj po opravkih in zamenjajte njihove igrače, da bodo bolj miselno stimulirani.

 

16. Postavljajte psu miselne izzive

Tako kot mi tudi psi potrebujejo veliko miselne stimulacije, da ostanejo srečni in zdravi. Podarite svojemu psu sestavljanko, naučite ga novih trikov in se igrajte z njim nove igre, da ostanejo zaposleni. Igrače uganke so fantastičen način, da svojemu psu ponudite nekaj zabavnega, ko jim ne morete posvetiti 100 % svoje pozornosti.

 

17. Upočasnite psa pri hranjenju

Če vaš pes ali mladiček obroke poje zelo hitro, s tem povečuje tveganje za želodčne težave ali motnje, ki lahko povzročijo bruhanje. Enostavna upočasnitev prehranjevanja vašega psa je dobro za njegovo zdravje prebavil. Ena od možnosti je nakup temu namenjene sestavljanke oz. igrače v trgovini za male živali ali na spletu. Druga možnost je poceni enostavna rešitev, če v njihovo skledo položite veliko teniško žogico. Tako žogica kot sestavljanka bosta delovali podobno, zaradi česar bo moral vaš pes premagati neužitno oviro, da bi lahko pojedel svoj obrok.

 

18. Gibajte se skupaj

Dirkajte s svojim psom po parku, poskusite pasjo jogo, se s psi povzpnite po stopnicah ali jih popeljite na pustolovski pohod. Oba bosta žela prednosti vadbe, ko se bosta skupaj zabavala.

 

Povezovanje

19. Bodite prijatelj svojemu psu

Psi potrebujejo ljubezen in naklonjenost, da so srečni. Prepričajte se, da preživijo veliko časa notri z vami in vašo družino. Namenite jim pozornost, priboljške in se z njimi igrajte.

 

20. Imejte potrpljenje

Za psa je lahko zahtevno, da se odzove ali nauči nove tehnike vadbe, vendar bo z nekaj milosti in potrpljenja bolj verjetno, da bo še naprej poskušal. Če ste razočarani, si vzemite odmor od šolanja in razmislite o posvetovanju s svojim veterinarjem ali lokalnim strokovnjakom za šolanje. Psi zelo dobro berejo našo govorico telesa in se ne bodo dobro odzvali na trening, če ste napeti ali jezni.

 

21. Družite se z njimi, medtem ko jedo

Psi so po naravi tropne živali in vi ste njihov trop. Ostanite v njihovi bližini, ko jedo, in naj bo to del skupnega preživljanja časa . Izbirčni jedci lahko pokažejo tudi več zanimanja za svojo hrano, ko vidijo, da se zanimate tudi vi.

 

Šolanje

22. Zaploskajte svojemu ljubljenčku, ko zunaj uspešno opravi potrebo

Šolanje hišne čistoče je lahko zahtevno, zlasti pri trmastih pasmah psov. Vsakič zaploskajte in bodrite svojega psa, ko gre ven in tam opravi svojo potrebo, in tako bo nestrpno nadaljeval s tem vedenjem, dokler ne postane navada. Za pse, ki se učijo hišne čistoče, imejte zunaj s seboj priboljške in takoj nagradite svojega psa, ko konča z lulanjem ali kakanjem na mestu, ki ste ga določili. Če to počnete vsakič in psička peljete dovolj pogosto ven (tudi po vsakem obroku, po vsakem pitju vode in vsaj vsakih 4-6 ur), bo šolanje hišne čistoče bistveno lažje.

 

23. Naj bo šolanje igra

Menjujte priboljške, nagrade in pohvale. Čebodo psi na trening gledali kot na igro in ne kot na čas, med katerim jih grajajo, se bodo bolj zabavali in videli boste boljše rezultate. Morda boste tudi ugotovili, da se vaš pes bolje odziva na različne vrste nagrad. Ko trenirate, vedno nagradite pozitivno vedenje s priboljški, klikerjem, čohanjem in/ali besedno pohvalo in preprosto ignorirajte slabo vedenje. Naučili se bodo, da če želijo nagrado, morajo narediti, kar ste od njih zahtevali.

 

24. Dosledno šolanje

Odločite se, kakšna so “hišna pravila” za vašega psa in se jih držite! Ali bo vaš pes med večerjo lahko pri mizi, mu bo dovoljen dostop na pohištvo in v vse predele hiše? Držite se istih ukazov in pravil za šoanje, medtem ko trenirate svojega psa, da preprečite zmedo. Prepričajte se, da so vsi člani družine na isti strani in se strinjate, da boste dosledno spoštovali pravila, da ne boste zmedli svojega psa in tako spodbujali slabega vedenja.

 

25. Nemudoma popravite neželeno vedenje

Psi imajo kratek spomin in če jih pet minut kasneje grajate, da so naredili nekaj narobe, ne bodo povezali grajanja s slabim vedenjem. Zato jih grajajte le, če jih zalotite pri dejanju. Po drugi strani pa svojemu psu vedno dajte pozitivne povratne informacije in takoj nagradite dobro vedenje, da spodbudite ponovitev tega vedenja.

 

Nasveti za nego pozimi

26. Navlažite tačke svojega psa

Hladno vreme in suh zrak lahko povzročita pokanje tačk vašega psa. Poskusite lokalno navlažiti pasje tace z vlažilnimi izdelki za blazinice, da ublažite nelagodje, še posebej, če se zdijo razdražene ali boleče po tem, ko je bil vaš pes zunaj.

 

27. Omejite njihov čas zunaj

Psi so dovzetni za ozebline, zlasti na tacah, ušesih in repih. Tudi psov z debelimi kožuhi ne smemo puščati zunaj dlje časa v hladnem vremenu. Ko vam začne postajati hladno, vzemite psa s seboj na toplo, ker ga verjetno prav tako zebe.

 

28. Pazite na led in sol

Tako led kot zimska sol na pločnikih lahko povzročita razpoke ali opekline na blazinicah vašega psa. Po vsakem sprehodu ali igri zunaj obrišite psu tace in pazite, da ne poskuša jesti soli s tal ali je polizati s tačk. Če to vašemu psu povzroča stalno nelagodje, razmislite o nakupu para pasjih škornjev, da zaščitite občutljivo kožo na stopalih. Izdelujejo tudi sol, ki je varna za hišne ljubljenčke za dvorišča in sprehajalne poti, ki jo lahko uporabljate okoli svojega doma. Sol, varna za hišne ljubljenčke, ni strupena za noge hišnih ljubljenčkov in ni škodljiva, če jo pomotoma pojedo.

 

29. Razmislite o nakupu pasjega puloverja

Številni psi imajo debele kožuhe, da jih ogrejejo zunaj tudi v najhladnejših mesecih, vendar vsi naši psi nimajo dovolj dlake, da bi tako pogumno prenašali na mraz. Vsak pes lahko dobi hipotermijo in odvisno od tega, kje živite, in pasme vašega psa, bo vašemu psu pozimi lahko koristil plašč ali pulover. Nekateri zgodnji znaki hipotermije, ki bi kazali, da bi vašemu psu lahko koristila dodatna plast „kožuha”, vključujejo drgetanje, hitro dihanje, ušesa in stopala mrzla na dotik, povečano uriniranje in pokončno dlako. Mnogi psi imajo radi zimske plašče ali puloverje; izgledali bodo ljubko in imeli bodo še večjo zaščito za zimsko igranje.

 

Nasveti za nego poleti

30. Naj bo vašemu psu hladno

Psi se ne potijo kot mi. Namesto da bi se potili po telesu kot ljudje, se potijo skozi blazinice šap in se zanašajo na dihanje skozi usta, da sproščajo toploto. Omogočite svojim psom dostop do sence in različne načine, da se ohladijo kot je na primer otroški bazen, napolnjen z vodo ali ledom, ki je odličen način, da svojim psom omogočite varno uživanje na prostem v toplejših mesecih. V vročem vremenu jih pozorno spremljajte in jih pripeljite notri, če so pretirano zadihani, da preprečite vročinski udar, stres in dehidracijo.

 

31. Omogočite jim nenehen dostop do sveže vode

Dehidracija je za pse izjemno nevarna in se lahko zgodi precej hitro. Poskrbite, da ima vaš pes vedno dostop do čiste, sveže vode, tako v zaprtih prostorih kot na prostem. Bodite pozorni, če se pretirano zadihajo, izgubijo zanimanje za hrano ali imajo suh nos. Obvezno se obrnite na svojega veterinarja, če opazite takšno ali drugo nenavadno vedenje vašega psa med vročinskimi valovi.

 

32. Izogibajte se strupenim algam

Alge, če jih zaužijejo, so lahko škodljive in v nekaterih primerih usodne za pse. V vročem poletnem času je mamljivo odpeljati psa v ribnik ali jezero, vendar se vedno najprej posvetujte s svojim lokalnim oddelkom za parke in rekreacijo glede okoljskih opozoril o strupenih algah, vodnih postopkih ali škodljivih pesticidih v vodi in okoli nje.

 

33. Pazite na njihove tačke

Pasje blazinice so občutljive na vročino in se lahko opečejo pri hoji po vročih površinah. Če ne morete udobno položiti gole roke ali noge na vroča tla zunaj, je površina prevroča, da bi vaš pes hodil po njej. V teh primerih se odločite za travo, zemljo ali pokrite poti, ko psa odpeljete ven na potrebo.

 

34. Nikoli ne puščajte psa v avtu

Notranja temperatura avtomobila lahko hitro postane nevarna ali celo usodna za vašega psa. Nikoli jih ne puščajte brez nadzora v avtu, tudi s priprtimi okni, saj lahko zlahka podležejo toplotnemu udaru. Tudi ko je temperatura zunaj le 20 stopinj, bo imel vaš avto čez 40 stopinj v 20 minutah. Poleti lahko avtomobili v nekaj minutah dosežejo usodne temperature.

 

Varnost psa

35. Nikoli ne dovolite, da se vaš pes vozi v zadnjem delu poltovornjaka

Približno 100.000 psov umre vsako leto zaradi vožnje v zadnjem delu poltovornjaka, pa naj bo to zaradi padca iz tovornjaka ali zaradi česa drugega. To število ne uzajema številnih drugih poškodovanih psov v drugih vrstah vozil. Prosimo, naj bo vaš pes v avtu, v idealnem primeru naj bo na nek način privezan. Glede na velikost, temperament psa ali dolžino vožnje lahko svojega psa varno hranite v boksu ali nosilki, da se ne more nekontrolirano premikati po vašem avtomobilu v primeru ostrega zavoja ali nesreče. Druga možnost je, da svojega psa zaščitite tako, da mu kupite nastavek za varnostni pas, ki se zapne neposredno na njegovo oprsnico, ki bi ga varno obdržala na sedežu. Če imate kakršna koli vprašanja o tem, kako je za vašega psa najvarneje, da se vozi v avtu, se lahko vedno posvetujete s svojim veterinarjem.

 

36. Pes naj ima na sebi vedno identifikacijsko oznako

Nikoli ne veš, kako pomembna je identifikacijska oznaka, dokler ne izgubiš svojega psa. Vzemite si čas in sestavite identifikacijsko oznako s svojo telefonsko številko, imenom psa in telefonsko številko veterinarja. Poskrbite, da bodo te informacije posodobljene.

 

37. Čipirajte svoje pse

Nesreče se zgodijo in psi se lahko izmuznejo iz ovratnic. Če se vaš pes izgubi, vendar je mikročipiran, bo veterinarska bolnišnica ali zavetišče za živali v primeru, da ga najdejo, skeniralo hišnega ljubljenčka za mikročip in bo lahko preko vaših osebnih podatkov na le-tem stopilo v stik z vami. V najslabšem primeru bo mikročip tudi dokazal lastništvo vašega psa, če je bil le-ta ukraden. So poceni in se vstavijo tako neboleče in enostavno kot da bi psa cepili.

 

38. V javnosti naj bo pes ves čas na povodcu

Tudi najbolj ubogljiv pes lahko pobegne, če zagleda drugega psa, človeka ali žival. Bodite odgovorni in imejte svojega psa na povodcu na javnih mestih, da preprečite izgubo psa ali morebitne nesreče in poškodbe, kot so pasji pretepi, trki z vozilom ali druge telesne poškodbe.

 

39. Preden poskusite novo hrano ali zdravila, se posvetujte s svojim veterinarjem

Spremembe prehrane ali zdravil lahko povzročijo številne zdravstvene težave vašemu ljubljenčku, če se ne izvajajo pravilno ali po navodilih vašega veterinarja. Svojega ljubljenčka najbolje poznate in mu želite dati najboljšo možno hrano, dodatke in potrebno medicinsko zdravljenje. Najboljši način za to je, da se posvetujete s svojo veterinarsko ekipo o morebitnih spremembah, ki jih želite narediti, in zakaj. Tako lahko vaš veterinar zagotovi, da imate varen izdelek in načrt, ter zabeleži spremembo v zdravstveni kartoteki vašega ljubljenčka v primeru, da vaš pes kdaj zboli ali se poškoduje, bo imel vaš veterinar najbolj natančne in najnovejše informacije glede zdravja in življenjskega sloga vašega hišnega ljubljenčka.

 

Dobro skrbite za svojega psa

Kakovostna zdravstvena oskrba vašega psa je eno najpomembnejših področij za ljubezen in podporo psuskozi vse življenje, od mladiča do starejšega psa. Prav tako vam močno priporočamo, da razmislite o hrani za pse super premium, za prehrano svojih ljubljenčkov. Nič ni hujšega kot videti svojega psa bolnega in vedeti, da bi lahko naredili več. Ker je na trgu toliko hrane za pse in jo je težko izbrati, vam iz srca predlagamo hrano za pse CricksyDog. Vsak mesec jo uživa več kot 100.000 psov, številnim pa smo pomagali premagati alergijo na hrano in živeti zdravo in srečno življenje.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

V poletni vročini osvežilne priboljške ne potrebujemo samo mi, temveč tudi naši štirinožni ljubljenčki. S sledečimi preprostimi in osvežilnimi prigrizki in sladoledi lahko razveselite svojega psa. Ti recepti niso le okusni, ampak tudi zdravi in zagotovo bodo...

read more
Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Ko končno pride težko pričakovan čas počitnic, se vsi pripravljajo z navdušenjem. Vendar pa ta trenutek za lastnike psov lahko prinese tudi skrbi, saj se postavlja vprašanje: kaj naj naredimo z našim ljubljenčkom, medtem ko smo odsotni? Čeprav bi mnogi radi vzeli...

read more
Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Spraševalec: Že več kot dve leti naročam lososovo hrano pri vas. Alison je v zadnjem mesecu močno shujšala, čeprav dobi enako količino hrane. Je športen pes, zato nikoli ni bila debela, vendar so zdaj njena rebra vidna. Njeno blato je v redu in zdi se, da je dobre...

read more
Independently verified
567 reviews