Prehrana psov je ključni dejavnik za njihovo zdravje in dobro počutje. Tako kot pri ljudeh je tudi pri psih nujno, da njihova prehrana vsebuje vse potrebne vitamine in minerale, ki so bistveni za vzdrževanje normalnega delovanja telesa. Primerna prehrana ne samo krepi imunski sistem psov in pomaga vzdrževati njihovo raven energije, ampak prispeva tudi k dolgem in zdravem življenju.

 

Vitamini

Vitamini igrajo nepogrešljivo vlogo pri ohranjanju zdravja psov, saj vsak tip vitamina opravlja različne biološke funkcije, ki so nujne za optimalen razvoj in dobro počutje psov.

Vitamin A: Ta vitamin, topen v maščobah, je ključnega pomena za vzdrževanje normalnega vida, potreben pa je tudi za zdravje kože, dlake in sluznic. Poleg tega igra pomembno vlogo pri krepitvi imunskega sistema, saj pomaga telesu pri obrambi pred okužbami.

Vitamini B: Skupina vitaminov B, vključno z vitaminom B12, riboflavinom in niacinom, je ključna za presnovo energije. Pomagajo pri proizvodnji energije iz hrane, podpirajo pravilno delovanje živčnega sistema in so nujni za tvorbo rdečih krvnih celic, kar je ključnega pomena za ustrezno prenos kisika.

Vitamin C: Kot antioksidant vitamin C ščiti celice pred oksidativnim stresom, ki ga povzročajo škodljivi prosti radikali. Čeprav psi lahko proizvajajo lasten vitamin C, je dodajanje le-tega koristno v stresnih ali bolnih stanjih.

Vitamin D: Vitamin D je potreben za absorpcijo kalcija in fosforja, ki sta nujna za vzdrževanje zdravja kosti in zob. Njegovo pomanjkanje lahko privede do mehčanja kosti in drugih bolezni kosti.

Vitamin E: Še en antioksidant, topen v maščobah, ki ščiti celične membrane in spodbuja zdravo delovanje imunskega sistema. Pomanjkanje vitamina E lahko povzroči mišično oslabelost in reproduktivne težave.

Vitamin K: Ta vitamin je ključnega pomena za proces strjevanja krvi. Pomanjkanje vitamina K lahko privede do motenj krvavitve, ki so v hudih primerih lahko tudi smrtno nevarne.

Za zagotovitev ustrezne količine in razmerja vitaminov je pomembno, da psi prejmejo uravnoteženo prehrano, ki vsebuje vse potrebne hranilne snovi, bodisi v obliki komercialne pasje hrane ali dobro načrtovane domače prehrane. Vedno se posvetujte z veterinarjem, da bodo prehranske potrebe vašega ljubljenčka optimalno zadovoljene.

 

Minerali

Minerali so osnovne sestavine uravnotežene prehrane za pse, saj sodelujejo pri uravnavanju številnih bioloških funkcij in fizioloških procesov.

Kalcij in fosfor: Ta minerala sta nujna za zdrav razvoj in vzdrževanje kosti ter zob. Kalcij ima vlogo pri prenosu živčnih impulzov, krčenju mišic in številnih hormonskih odzivih. Fosfor je prisoten v procesih proizvodnje energije v celicah, kar pomaga pri energijskem metabolizmu telesa.

Magnezij: Ta mineral je ključnega pomena za aktivacijo encimov, ki proizvajajo energijo, prispeva k delovanju živcev in mišic ter k vzdrževanju ravnovesja elektrolitov. Pomanjkanje magnezija lahko povzroči mišično oslabelost in težave s koordinacijo.

Železo: Železo je ključni element v hemoglobinu, ki prenaša kisik v krvi po različnih delih telesa. Pomanjkanje železa lahko privede do anemije, kar povzroča utrujenost, slabost in druge zdravstvene težave.

Cink: Ima pomembno vlogo pri podpori imunskega sistema in celjenju ran. Prav tako prispeva k zdravju kože in dlake. Pomanjkanje cinka lahko povzroči težave s kožo in slabšanje kakovosti dlake.

Jod: Nujen je za sintezo ščitničnih hormonov, kot je tiroksin, ki uravnava metabolizem. Pomanjkanje joda lahko povzroči povečanje ščitnice, kar lahko privede do različnih zdravstvenih težav.

Selen: Še en pomemben antioksidant, ki pomaga zaščititi celice pred oksidativno škodo in podpira imunski sistem. Pomanjkanje selena lahko oslabi imunski sistem psov in prispeva k razvoju nekaterih srčnih bolezni.

Nadomeščanje zgoraj navedenih mineralov je ključnega pomena za zdravje psov, vendar je pomembno opozoriti, da lahko preveliko odmerjanje mineralov povzroči škodo tako kot njihovo pomanjkanje. Zato je nujno, da prehrano psov sestavljamo ali izbiramo komercialno pasjo hrano tako, da zagotavlja ustrezno ravnovesje potrebnih mineralov. V vsakem primeru je priporočljivo posvetovanje z veterinarjem, da zadovoljimo potrebe našega psa.

 

Ravnovesje in predoziranje

Potrebe psov po vitaminih in mineralih so raznolike, in za njihovo zagotovitev so poleg uravnotežene pasje hrane pogosto potrebni tudi prehranski dodatki, še posebej v posebnih zdravstvenih stanjih ali življenjskih obdobjih. Vendar je pomembno biti previden, saj lahko predoziranje vitaminov in mineralov privede do resnih stranskih učinkov, kot so zmanjšanje gostote kosti pri predoziranju vitamina A ali nastanek ledvičnih kamnov zaradi prekomernega vnosa vitamina D. Simptomi pomanjkanja, kot so šibka dlaka, pomanjkanje energije ali krhke kosti, so lahko opozorilni znaki, da vnos hranil ni primeren. Redni veterinarski pregledi so potrebni za vzdrževanje optimalnih ravni hranil in morebitno fino nastavitev prehrane.

 

Zaključne misli

Strokovnjaki za prehrano poudarjajo, da je ustrezno uravnotežena prehrana, ki vključuje zgoraj omenjene vitamine in minerale, temelj za dolgo in zdravo življenje psov. Vendar je pomembno upoštevati, da lahko tudi prekomeren vnos vitaminov in mineralov škoduje, zato je pri načrtovanju prehrane priporočljivo poiskati nasvet veterinarja ali prehranskega strokovnjaka.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews