Noben ne ve točno, kdaj je pes postal človekov najboljši prijatelj. Šlo je za dolg proces povezovanja in zbliževanja, vse od ledene dobe pa do razstavnih ljubljenčkov, ki jih poznamo danes.

Vse se začne z volkom. Pred približno 12,000 da 14,000 leti, sta se volk in človek počasi začela zbliževati, predvidoma tudi zaradi spremembe podnebja.

Iz volkov

Morda so volkove, ki so se med seboj borili za bolj omejene vire mesa, v človeška taborišča pritegnili ostanki hrane. Nikoli ne bomo zagotovo vedeli, kako se je začelo, vendar je splošno priznano, da je bil prvi korak k udomačitvi, ko so začeli šolati volčje mladiče.

To je bil začetek spreminjanja iz divjega v udomačeno bitje in psi, ki jih poznamo danes, so potomci teh živali.

Obstajajo dokazi, da se od ljudje pse od takrat naprej obravnavali z večjim spoštovanjem in celo naklonjenostjo. Paleolitski grob v poznem obdobju na severu Izraela je razkril ganljiv prizor-človeka, pokopanega s svojim psom, moška roka je počivala na rami živali, kar kaže na nežno vez med njima.

Kar zadeva lastništvo hišnih ljubljenčkov, ima to dolgo zgodovino – vendar sprva le med plemiškimi sloji. Freske iz starega Egipta prikazujejo faraone, s svojimi spremljevalci, grško in rimsko plemstvo pa so vsekakor imeli prave hišne ljubljenčke. Psi, ki so pripadali kitajskim cesarjem, naj bi kot mladiči imeli svoje medicinske sestre, v odrasli dobi pa svoje služabnike.

Domače živali v Evropi niso bile splošno sprejete do konca 17. stoletja

V Evropi psi niso imeli sreče vse do nekje 13. ali 15. stoletja, ko je bilo lastništvo hišnih ljubljenčkov priljubljeno med aristokracijo in nekaterimi višjimi duhovniki. Plemenite dame so imele pse v naročju, moški pa so imeli raje živali, ki so se jim zdele koristne, na primer lovske pse.

Lastništvo domačih živali je bilo v Evropi sprejeto šele proti koncu 17. stoletja v višjih slojih, srednji sloj pa je pse kot hišne ljubljenčke začel sprejemati šele okoli sredine 18. stoletja. Toda prav viktorijanci so bili tisti, ki so trdno uveljavili tradicijo, pa tudi mnoge pasme, ki jih imamo danes radi. Kinološka zveza je bila ustanovljena leta 1873, kraljica Victoria pa je leta 1891 na prvo razstavo psov Crufts prijavila šest pomerancev.

Psi danes

Danes imajo nekateri pse zgolj za okras (pomislite na čivavo Paris Hilton, Tinkerbell) ali kot pomočnike (na primer psi vodniki), večina pa so zgolj zelo ljubljeni spremljevalci. Dokazano je, da ima lahko lastništvo kosmatega prijatelja – s katerim uživamo na sprehodih, se crkljamo in uživamo –  mnogo pozitivnih in terapevtskih učinkov na naše zdravje in čustveno počutje.

Za mnoge so psi del družine, zato je skrajni čas, da uživajo v življenjskem slogu in razkošju, ki ga večina od nas jemlje za samoumevnega.

Če mislite, da je vaš pes del vaše družine, mu dajte najboljšo hrano za pse, kar lahko. Naš predlog za vas je hipoalergena suha pasja hrana Ted z jagnjetino ali Juliet z govedino, za srečo in zdravje vašega psa.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Mnogi psi radi grickaju stvari, ki niso namenjene uživanju. To so tako imenovani „tujki“, ki se lahko zataknejo v črevesju. Črevesna obstrukcija je pri psih življenjsko nevarno stanje in je na žalost veliko pogostejša, kot si mnogi mislijo. Naš članek je zgolj...

read more
Moj mladi vižla redno je travo. Kaj naj storim?

Moj mladi vižla redno je travo. Kaj naj storim?

Spraševalec: Že dve leti naročam od vas suho pasjo hrano Ted z jagnjetino in rižem ter konzerve za mojega vižlo, ki je zdaj star 3 leta. Zelo mu je všeč oboje. Moja težava je, da ne vem, zakaj kljub temu je travo. Veliko se igramo, dobi tudi vitamine. Včasih mu dam...

read more
Independently verified
527 reviews