Noben ne ve točno, kdaj je pes postal človekov najboljši prijatelj. Šlo je za dolg proces povezovanja in zbliževanja, vse od ledene dobe pa do razstavnih ljubljenčkov, ki jih poznamo danes.

Vse se začne z volkom. Pred približno 12,000 da 14,000 leti, sta se volk in človek počasi začela zbliževati, predvidoma tudi zaradi spremembe podnebja.

Iz volkov

Morda so volkove, ki so se med seboj borili za bolj omejene vire mesa, v človeška taborišča pritegnili ostanki hrane. Nikoli ne bomo zagotovo vedeli, kako se je začelo, vendar je splošno priznano, da je bil prvi korak k udomačitvi, ko so začeli šolati volčje mladiče.

To je bil začetek spreminjanja iz divjega v udomačeno bitje in psi, ki jih poznamo danes, so potomci teh živali.

Obstajajo dokazi, da se od ljudje pse od takrat naprej obravnavali z večjim spoštovanjem in celo naklonjenostjo. Paleolitski grob v poznem obdobju na severu Izraela je razkril ganljiv prizor-človeka, pokopanega s svojim psom, moška roka je počivala na rami živali, kar kaže na nežno vez med njima.

Kar zadeva lastništvo hišnih ljubljenčkov, ima to dolgo zgodovino – vendar sprva le med plemiškimi sloji. Freske iz starega Egipta prikazujejo faraone, s svojimi spremljevalci, grško in rimsko plemstvo pa so vsekakor imeli prave hišne ljubljenčke. Psi, ki so pripadali kitajskim cesarjem, naj bi kot mladiči imeli svoje medicinske sestre, v odrasli dobi pa svoje služabnike.

Domače živali v Evropi niso bile splošno sprejete do konca 17. stoletja

V Evropi psi niso imeli sreče vse do nekje 13. ali 15. stoletja, ko je bilo lastništvo hišnih ljubljenčkov priljubljeno med aristokracijo in nekaterimi višjimi duhovniki. Plemenite dame so imele pse v naročju, moški pa so imeli raje živali, ki so se jim zdele koristne, na primer lovske pse.

Lastništvo domačih živali je bilo v Evropi sprejeto šele proti koncu 17. stoletja v višjih slojih, srednji sloj pa je pse kot hišne ljubljenčke začel sprejemati šele okoli sredine 18. stoletja. Toda prav viktorijanci so bili tisti, ki so trdno uveljavili tradicijo, pa tudi mnoge pasme, ki jih imamo danes radi. Kinološka zveza je bila ustanovljena leta 1873, kraljica Victoria pa je leta 1891 na prvo razstavo psov Crufts prijavila šest pomerancev.

Psi danes

Danes imajo nekateri pse zgolj za okras (pomislite na čivavo Paris Hilton, Tinkerbell) ali kot pomočnike (na primer psi vodniki), večina pa so zgolj zelo ljubljeni spremljevalci. Dokazano je, da ima lahko lastništvo kosmatega prijatelja – s katerim uživamo na sprehodih, se crkljamo in uživamo –  mnogo pozitivnih in terapevtskih učinkov na naše zdravje in čustveno počutje.

Za mnoge so psi del družine, zato je skrajni čas, da uživajo v življenjskem slogu in razkošju, ki ga večina od nas jemlje za samoumevnega.

Če mislite, da je vaš pes del vaše družine, mu dajte najboljšo hrano za pse, kar lahko. Naš predlog za vas je hipoalergena suha pasja hrana Ted z jagnjetino ali Juliet z govedino, za srečo in zdravje vašega psa.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

V poletni vročini osvežilne priboljške ne potrebujemo samo mi, temveč tudi naši štirinožni ljubljenčki. S sledečimi preprostimi in osvežilnimi prigrizki in sladoledi lahko razveselite svojega psa. Ti recepti niso le okusni, ampak tudi zdravi in zagotovo bodo...

read more
Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Ko končno pride težko pričakovan čas počitnic, se vsi pripravljajo z navdušenjem. Vendar pa ta trenutek za lastnike psov lahko prinese tudi skrbi, saj se postavlja vprašanje: kaj naj naredimo z našim ljubljenčkom, medtem ko smo odsotni? Čeprav bi mnogi radi vzeli...

read more
Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Spraševalec: Že več kot dve leti naročam lososovo hrano pri vas. Alison je v zadnjem mesecu močno shujšala, čeprav dobi enako količino hrane. Je športen pes, zato nikoli ni bila debela, vendar so zdaj njena rebra vidna. Njeno blato je v redu in zdi se, da je dobre...

read more
Independently verified
567 reviews