Noben ne ve točno, kdaj je pes postal človekov najboljši prijatelj. Šlo je za dolg proces povezovanja in zbliževanja, vse od ledene dobe pa do razstavnih ljubljenčkov, ki jih poznamo danes.

Vse se začne z volkom. Pred približno 12,000 da 14,000 leti, sta se volk in človek počasi začela zbliževati, predvidoma tudi zaradi spremembe podnebja.

Iz volkov

Morda so volkove, ki so se med seboj borili za bolj omejene vire mesa, v človeška taborišča pritegnili ostanki hrane. Nikoli ne bomo zagotovo vedeli, kako se je začelo, vendar je splošno priznano, da je bil prvi korak k udomačitvi, ko so začeli šolati volčje mladiče.

To je bil začetek spreminjanja iz divjega v udomačeno bitje in psi, ki jih poznamo danes, so potomci teh živali.

Obstajajo dokazi, da se od ljudje pse od takrat naprej obravnavali z večjim spoštovanjem in celo naklonjenostjo. Paleolitski grob v poznem obdobju na severu Izraela je razkril ganljiv prizor-človeka, pokopanega s svojim psom, moška roka je počivala na rami živali, kar kaže na nežno vez med njima.

Kar zadeva lastništvo hišnih ljubljenčkov, ima to dolgo zgodovino – vendar sprva le med plemiškimi sloji. Freske iz starega Egipta prikazujejo faraone, s svojimi spremljevalci, grško in rimsko plemstvo pa so vsekakor imeli prave hišne ljubljenčke. Psi, ki so pripadali kitajskim cesarjem, naj bi kot mladiči imeli svoje medicinske sestre, v odrasli dobi pa svoje služabnike.

Domače živali v Evropi niso bile splošno sprejete do konca 17. stoletja

V Evropi psi niso imeli sreče vse do nekje 13. ali 15. stoletja, ko je bilo lastništvo hišnih ljubljenčkov priljubljeno med aristokracijo in nekaterimi višjimi duhovniki. Plemenite dame so imele pse v naročju, moški pa so imeli raje živali, ki so se jim zdele koristne, na primer lovske pse.

Lastništvo domačih živali je bilo v Evropi sprejeto šele proti koncu 17. stoletja v višjih slojih, srednji sloj pa je pse kot hišne ljubljenčke začel sprejemati šele okoli sredine 18. stoletja. Toda prav viktorijanci so bili tisti, ki so trdno uveljavili tradicijo, pa tudi mnoge pasme, ki jih imamo danes radi. Kinološka zveza je bila ustanovljena leta 1873, kraljica Victoria pa je leta 1891 na prvo razstavo psov Crufts prijavila šest pomerancev.

Psi danes

Danes imajo nekateri pse zgolj za okras (pomislite na čivavo Paris Hilton, Tinkerbell) ali kot pomočnike (na primer psi vodniki), večina pa so zgolj zelo ljubljeni spremljevalci. Dokazano je, da ima lahko lastništvo kosmatega prijatelja – s katerim uživamo na sprehodih, se crkljamo in uživamo –  mnogo pozitivnih in terapevtskih učinkov na naše zdravje in čustveno počutje.

Za mnoge so psi del družine, zato je skrajni čas, da uživajo v življenjskem slogu in razkošju, ki ga večina od nas jemlje za samoumevnega.

Če mislite, da je vaš pes del vaše družine, mu dajte najboljšo hrano za pse, kar lahko. Naš predlog za vas je hipoalergena suha pasja hrana Ted z jagnjetino ali Juliet z govedino, za srečo in zdravje vašega psa.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Izbira hrane za psa: kako najti pravo hrano za svojega psa

Izbira hrane za psa: kako najti pravo hrano za svojega psa

Ali poskušate izbrati pravo pasjo hrano za svojega psa? Pravilna prehrana je ena najosnovnejših potreb psov. Dobra prehrana je eden najboljših načinov za ohranjanje zdravja vašega psa. Na voljo je na tisoče možnosti pasje hrane, zato je izbira prave pasje hrane lahko...

read more
Kako najti primernega veterinarja za vašega psa

Kako najti primernega veterinarja za vašega psa

Vsak pes si zasluži dobrega veterinarja, ki mu pomaga, da ostane zdrav. Kot lastnik hišnega ljubljenčka si tudi vi zaslužite veterinarja, ki zadovolji vaše potrebe in potrebe vašega psa. Vaš veterinar je vaš drugi družinski zdravnik, zato želite najti pravega. Tukaj...

read more
Neodvisno preverjeno
309 ocen