Mnogi psi radi grickaju stvari, ki niso namenjene uživanju. To so tako imenovani „tujki“, ki se lahko zataknejo v črevesju. Črevesna obstrukcija je pri psih življenjsko nevarno stanje in je na žalost veliko pogostejša, kot si mnogi mislijo.

Naš članek je zgolj informativne narave. Za natančne in ažurne informacije se vedno obrnite na svojega veterinarja!

 

Kaj je črevesna obstrukcija?

O tem stanju govorimo, ko pri psu pride do delne ali popolne blokade črevesja. Ker se te blokade lahko pojavijo tudi v želodcu in požiralniku, se pojav pogosto imenuje „gastrointestinalna obstrukcija“ namesto črevesne obstrukcije.

Črevesna obstrukcija je nekako podobna zamašenemu cevovodu. Obstrukcija poslabša prebavo in črevesno gibanje, kar preprečuje, da bi pes lahko prenašal hrano in odpadke skozi prebavni trakt. Pri delni obstrukciji pes še vedno lahko izloča nekaj blata, vendar njegov črevesni sistem še vedno trpi.

Popolna črevesna obstrukcija je nujno stanje, ki ga je treba takoj obravnavati. Dalj ko obstrukcija traja v telesu psa, večja je verjetnost, da pride do omejitve pretoka krvi in odmiranja črevesnega tkiva. Poleg tega se lahko razvijejo tudi bakterijske infekcije. Črevesje lahko celo poči, kar pri psu vodi do notranje krvavitve.

 

Znaki črevesne obstrukcije

  • Pogosto bruhanje
  • Driska (v primeru delne obstrukcije)
  • Izguba apetita
  • Bolečine v trebuhu
  • Napihnjenost
  • Letargija
  • Depresija
  • Šibkost
  • Dehidracija
  • Podhranjenost

Simptomi se lahko glede na vrsto obstrukcije razlikujejo. Psi, ki trpijo zaradi delne obstrukcije, sprva kažejo blažje simptome, ki pogosto zelo spominjajo na preprosto prebavno motnjo.

 

Vzroki za črevesno obstrukcijo

Eden najpogostejših vzrokov za črevesno obstrukcijo je, ko v telo psa zaide tujek, kot so igrače, kosti, storži koruze in oblačila (zlasti nogavice in spodnje perilo). Ostri predmeti ne samo da lahko zamašijo črevesje, ampak lahko tudi prebodejo sluznico, kar povzroči notranje krvavitve. Večino tujkov želodčna kislina ne more popolnoma raztopiti, pes jih ne more popolnoma prebaviti. Takoj odpeljite svojega ljubljenčka k veterinarju, če ste videli, da je pogoltnil nekaj, kar bi lahko privedlo do tega.

Poleg požiranja tujkov lahko do črevesne obstrukcije pride tudi zaradi drugih razlogov:

Tumori: Tumori, ki nastanejo v črevesju, postopoma zmanjšujejo črevesno gibanje in lahko na koncu zrastejo dovolj veliki, da povzročijo popolno obstrukcijo. Tumori, ki se razvijejo v trebušni votlini, lahko rastejo do te mere, da pritiskajo na črevesje in ga s tem z zunanje strani blokirajo.

Intususcepcija: Poenostavljeno povedano, pri tem črevesje teleskopsko prodira drugo v drugo. Poleg tujkov in tumorjev lahko to stanje povzročijo tudi okužbe, črevesni paraziti in spremembe v prehrani. Poleg tega je to lahko tudi zaplet po operacijah črevesja.

Pilorostenozo: Zožitev prehoda iz želodca v tanko črevo lahko vodi do črevesne obstrukcije. To je lahko tudi prirojena napaka, vendar se lahko razvije tudi pri starejših psih (iz neznanih razlogov).

 

Diagnostika črevesne obstrukcije pri psih

Zelo pomembno je, da takoj obiščete veterinarja, če opazite znake črevesne obstrukcije pri vašem psu. Blage ali zmerno hude simptome ne smete pustiti brez zdravljenja več dni, saj lahko to povzroči nepopravljivo škodo pri psu. V primeru hudih simptomov takoj odpeljite svojega ljubljenčka k najbližjemu veterinarju!

Veterinar bo pregledal psa in govoril o možnostih anestezije pred nadaljnjimi preiskavami. Če obstaja sum na črevesno obstrukcijo, je običajno naslednji korak rentgen trebušne votline, da se odkrijejo morebitne nepravilnosti. Poleg tega bo pes običajno prejel barijev pripravek, ki ga mora pogoltniti. To je bela tekočina, ki se na rentgenskih slikah pokaže kot živo bela. S pomočjo rentgenskih slik se nato preuči gibanje pogoltnjene snovi. Ker je gibanje dobro vidno na slikah, lahko veterinar vizualizira tok skozi traktus in določi natančno lokacijo obstrukcije.

Potrebni so tudi krvni in urinski testi. Ti testi veterinarju pomagajo oceniti splošno zdravstveno stanje psa in določiti najboljše zdravljenje za vašega ljubljenčka.

 

Zdravljenje

Za obnovitev črevesnega gibanja je treba obstrukcijo nemudoma odstraniti. To se pogosto izvede z abdominalno operacijo. Veterinar odpre trebušno votlino in občuti obstrukcijo ob črevesju, s pomočjo rentgenskih slik pa jo lahko hitreje najde. Črevo prereže in obstrukcijo ročno odstrani. Nato veterinar pregleda črevesno tkivo, da poišče morebitne trajne poškodbe. Če je poškodba prisotna, mora zdravnik odstraniti prizadete dele in zašiti črevesje skupaj, da podpre proces zdravljenja in prepreči puščanje.

Če je obstrukcija v želodcu ali požiralniku, lahko endoskopija prav tako učinkovita. To omogoča veterinarju, da doseže zgornji del tankega črevesa preko pilorusa (zapiralna mišica med želodcem in tankim črevesjem). Pod anestezijo se v požiralnik psa vstavi mehanska cev z majhno kamero. Z uporabo posebnih orodij lahko zdravnik izvleče tujek. Če je poseg uspešen, je proces zdravljenja hiter. Kljub temu bo pes potreboval dodatna zdravila in tekočine.

Nekatere obstrukcije se lahko raztopijo same, brez potrebe po operaciji ali endoskopiji. Kljub temu lahko za popolno okrevanje psi potrebujejo dodatno zdravljenje. Veterinar običajno predpiše zdravila in tekočine za rehidracijo psa.

 

Preventiva

Poskrbite, da so predmeti, ki jih lahko pes zlahka pogoltne, izven njegovega dosega. Zagotovite, da so igrače prevelike, da bi jih pes lahko pogoltnil. Pomembno je, da opazujete svojega ljubljenčka, ko grize predmete. Držite psa stran od smeti! Bodite pozorni na svojega psa, ko je na prostem! Oblačila shranite izven dosega!

Žal razvoj tumorjev in drugih bolezenskih stanj v črevesju v mnogih primerih ni mogoče preprečiti, vendar je zgodnje odkrivanje ključnega pomena. Pri kakršnih koli sumljivih simptomih se posvetujte z veterinarjem. Ne moremo dovolj poudariti pomena preventivnih pregledov! Možno je, da se na rutinskem pregledu odkrije težava, ki še ni pokazala simptomov pri psu.

Poleg tega, če želite svojemu psu ponuditi kakovostno hrano in zagotoviti, da je njegovo zdravje v varnih rokah, priporočamo našo hrano CricksyDog. Naša hrana Juliet je namenjena majhnim psom, hrana Ted srednje velikim in velikim psom, hrana Chucky pa mladičkom, medtem ko so hrane Oscar namenjene starejšim psom. Poleg tega imamo na voljo tudi priboljške, zobne palčke, mokro hrano, vitamine in izdelke za krepitev sklepov…

Za več informacij o hrani za pse izberite ustrezen meni v zgornji menijski vrstici.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews