Spraševalec:

Že dve leti naročam od vas suho pasjo hrano Ted z jagnjetino in rižem ter konzerve za mojega vižlo, ki je zdaj star 3 leta. Zelo mu je všeč oboje. Moja težava je, da ne vem, zakaj kljub temu je travo. Veliko se igramo, dobi tudi vitamine. Včasih mu dam tudi korenje in bučke, pa vseeno pase travo. Včasih žal poskusi tudi lastno blato. Hvala za vaš odgovor. Lep dan!

 

Odgovor Imreja Vargyasa, našega ustanovitelja in strokovnjaka:

✔️ Pasji nutricionist, ki je svoje življenje posvetil preprečevanju prehranskih alergijskih bolezni pri psih
✔️ 5+ let izkušenj s posredno proizvodnjo pasje hrane, odgovoren za pasjo hrano skoraj 20.000+ psov letno
✔️ Specialist za prehrano psov, priznan s strani poznanega britanskega CPD

——————–

Dragi Lastnik,

Jesti travo je pri psih razmeroma pogosto vedenje, ki se lahko pojavi iz več razlogov in ponavadi ne povzroča skrbi, razen če pes je travo pretirano ali če povzroči bruhanje. Raziskave in izkušnje kažejo, da je uživanje trave pogosto naravno vedenje, ki lahko služi kot pomoč pri prebavi, iskanju hranil ali preprosto iz radovednosti. Včasih se psi obrnejo na travo iz dolgčasa, igrivosti ali celo zaradi njenega okusa. V nekaterih primerih lahko uživanje trave pomaga pri čiščenju prebavnega sistema, na primer, ko poskušajo odstraniti kepico dlake iz želodca.

Če pes dlje časa ni jedel in se sprehod zgodi šele pozneje, se lahko zgodi, da bo moral premikati na prazen želodec, kar lahko spodbudi k uživanju trave. V takih primerih je lahko koristno s seboj vzeti nekaj piškotkov Friky z jagnjetino za pse. Ti majhni, hranljivi priboljški ne samo da lahko pomagajo zmanjšati občutek neprijetne praznine v želodcu, ampak so lahko tudi praktična rešitev za preprečevanje uživanja trave. Dajanje piškotkov neposredno pred sprehodom ali celo med njim lahko pomaga preusmeriti pozornost našega ljubljenčka, tako da se izogne neželenemu uživanju trave.

Jesti pasje iztrebke (koprofagija) lahko povzroči skrb, še posebej, če gre za novo navado. To vedenje lahko kaže na prehranske pomanjkljivosti, prebavne težave ali celo dolgčas. Priporočljivo je posvetovanje z veterinarjem, saj lahko v nekaterih primerih nakazuje na prisotnost notranjih parazitov ali drugih zdravstvenih težav. Zdravnik lahko pomaga izključiti prebavne motnje, pomanjkanje hranil ali druge zdravstvene probleme, ki bi lahko bili vzrok.

Suha pasja hrana Ted z jagnjetino in rižem je odlična izbira za mladega vižlo. Doplnjena z vitamini in zelenjavo, nudi popolno uravnoteženo in zdravo prehrano. Razmisliti bi bilo mogoče tudi o vključitvi probiotikov v njegovo prehrano. Probiotiki lahko pomagajo vzdrževati ravnovesje črevesne flore, izboljšajo prebavo in zmanjšajo pojav vedenjskih težav, kot sta uživanje trave ali iztrebkov.

Za preprečevanje takšnih vedenj je priporočljivo povečati fizično aktivnost in mentalno stimulacijo psov. To lahko zmanjša vedenjske težave, ki izhajajo iz dolgčasa ali stresa, vključno z uživanjem trave in iztrebkov. Poleg tega redni veterinarski pregledi pomagajo ohranjati zdravje psov in omogočajo pravočasno reševanje težav.

Na splošno, čeprav je uživanje trave in iztrebkov v določenih okoliščinah lahko razumljeno kot normalno vedenje, je pomembno spremljati zdravstveno stanje in navade našega ljubljenčka, da lahko zagotovimo najboljšo možno kakovost življenja.

Independently verified
543 reviews