Težave s kožo in dlako psov predstavljajo izziv za številne lastnike, vendar se s primerno pozornostjo in nego te težave lahko preprečijo ali obvladajo. Zdrava koža in dlaka sta ključnega pomena za splošno dobrobit psa, saj ne vplivata le na zunanji videz, temveč igrata pomembno vlogo tudi pri zaščiti živali.

 

Različne vrste dlak in njihove značilnosti

Psi se lahko razlikujejo ne samo v svoji osebnosti, temveč tudi v svojem zunanjem videzu, še posebej, ko gre za dlako. Različne vrste dlak zahtevajo različno nego, kar vpliva na zdravje kože in kakovost dlake. Vendar je nekaj skupnega vsem vrstam dlak, vsaka vrsta dlake si zasluži uporabo hranilnega šampona, kot je Chloé Sensitive, ki ohranja naravna olja kože!

Kratka dlaka: Psi s kratko dlako, kot so labradorci ali dalmatinci, običajno zahtevajo manj nege, vendar to ne pomeni, da lahko zanemarimo nego njihove kože in dlake. Čeprav je njihova dlaka lahka za vzdrževanje, so lahko nagnjeni k suhi koži, še posebej v hladnejših mesecih. Pomembno je redno, vendar ne prepogosto kopanje.

Dolga dlaka: Dolgodlake pasme, kot so afganistanski hrt ali Shih Tzu, pogosto zahtevajo intenzivnejšo nego, vključno z dnevnim česanjem in rednim striženjem, da se prepreči vozljanje in nastanek kepic. Ti vozli ne predstavljajo le estetskega problema, temveč lahko povzročijo tudi draženje kože. Pravilna nega dolge dlake je ključna za preprečevanje težav s kožo.

Skodrana dlaka: Psi s skodrano dlako, kot so pudlji ali Bichon Frisé, prav tako zahtevajo posebno nego. Njihova dlaka je nagnjena k vozljanju in nastanku kepic, ki otežujejo zračenje kože in povečujejo tveganje za draženje kože. Redno, temeljito česanje in uporaba posebnih balzamov lahko pomagata ohranjati zdravje dlake.

Dvojna dlaka: Psi z dvojno dlako, kot so huskiji ali nemški ovčarji, imajo krajšo poddlako in daljšo pokrovno dlako. Ta vrsta dlake nudi odlično zaščito pred mrazom in vročino, vendar je nagnjena k gostemu linjanju, še posebej ob menjavi letnih časov. Redno, temeljito krtačenje pomaga odstraniti odmrlo dlako in preprečuje pretirano segrevanje pod kožo.

Skoraj brez dlake: Psi skoraj brez dlake, kot je mehiški golobradi pes, zahtevajo posebno nego kože, da se jih zaščiti pred sončnimi opeklinami in draženjem kože. Čeprav se manj ukvarjamo z nego dlake, je pomembno vlaženje kože in zagotavljanje zaščite pred soncem.

 

Preprečevanje težav s kožo in dlako

Preprečevanje je eden od najpomembnejših korakov. Za to je potrebna redna nega dlake, ki vključuje ustrezno kopanje, česanje in po potrebi striženje ali trimanje dlake. Pomembno je, da za nego kože izberemo izdelke, ki so posebej izdelani za pse, kot je na primer šampon Chloé Sensitive, ki je nežen do kože in pomaga ohranjati zdravje dlake.

 

Vloga prehrane

Prehrana igra ključno vlogo pri zdravju kože in dlake našega psa. Zagotovimo jim uravnoteženo, visokokakovostno hrano, ki vsebuje vse potrebne vitamine in minerale. Posebno pomembne so maščobne kisline, kot so omega-3 in omega-6, ki spodbujajo hidratacijo kože in njeno elastičnost. Paziti moramo tudi na to, da specializirane hrane za pse z občutljivo kožo, kot so izdelki družine CricksyDog, lahko pomagajo preprečevati težave s kožo, ki izhajajo iz alergij na hrano.

 

Hidratacija

Hidratacija kože je ključnega pomena, še posebej v primeru suhih, razpokanih tačk. Redna uporaba kreme za zaščito tačk Chloé pomaga pri hidrataciji kože tačk, njihovi zaščiti in celjenju razpok. Ta izdelek je bil posebej razvit za občutljivo kožo psov, da ohrani njeno zdravje in elastičnost.

 

Obvladovanje stresa

Stres lahko prispeva k razvoju težav s kožo. Pomembno je, da našemu ljubljenčku zagotovimo dovolj gibanja in bodimo pozorni na morebitne spremembe v obnašanju, ki bi lahko nakazovale na stres.

 

Veterinarski pregledi

Ne smemo zanemariti tudi veterinarskih pregledov. Letni pregled in takojšnja veterinarska oskrba sta potrebna, če se pojavijo težave s kožo. Veterinar bo sposoben prepoznati vzroke za težave s kožo in po potrebi predlagati posebne tretmaje.

 

Okoljski dejavniki

Nazadnje, vendar ne manj pomembno, bodimo pozorni na okolje našega psa. Preveč suho ali vlažno okolje, temperaturne nihanja ali dražilne snovi (npr. čistila) lahko prispevajo k razvoju težav s kožo.

 

Zaključek je, da je preprečevanje in obvladovanje težav s kožo in dlako psov ključni del odgovornega lastništva živali. Celovita skrb, ki vključuje pravilno prehrano, redno nego dlake in kože, minimiziranje stresa in veterinarske preglede, prispeva k ohranjanju zdravja in dobrega počutja naših ljubljenčkov. Ne pozabimo, da naši psi niso le hišni ljubljenčki; so člani naše družine, ki si zaslužijo skrb in ljubezen, da lahko živijo srečno in zdravo življenje ob nas.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews