Nizke temperature, sneg in ledene nevihte so le nekateri od razlogov, da v zimskih mesecih ostanete zaprti doma in uživate bolj len način življenja. To običajno povzroči preveč sedenja, pomanjkanje miselne stimulacije in preveč dobrot, tako za vas kot za vašega kosmatega prijatelja, kar lahko vodi do zdravstvenih težav in destruktivnega vedenja. S prihodom pomladi in toplejših temperatur se lastniki hišnih ljubljenčkov pogosteje odpravijo na razgibavanje. To je popoln čas, da zgradite zdrave fitnes navade za vas in vašega psa, ki jih lahko nadaljujete vse leto. In ker je april mesec pasjega fitnesa, ni boljšega časa za začetek! Obvezno se posvetujte s svojim veterinarjem, da se prepričate, da je vaš psiček zdrav, preden spremenite raven njegove aktivnosti. Tukaj je le nekaj načinov, kako se lahko razgibavati s svojim psom:

 

Aktivna igra

To so zabavne dejavnosti, ki lahko vključujejo vso družino! Igre prinašanja, metanje frizbija ali vlečenje vrvi so odličen začetek. Vadba trikov ne samo da krepi mišični tonus in koordinacijo vašega psa, ampak zahteva tudi mentalno osredotočenost. Med naslednjo sejo aktivne igre naučite svojega psa da se vrti, klanja ali pleše in nagradite njegov uspeh z zdravim priboljškom. Veščine poslušnosti so še en način vplivanja na njihov mišični tonus. Naj vaš pes opravi serijo sedečih, ležečih, stoječih vaj in celo pasjih sklec.

 

Agility proga

Naj bo vaš pes vedno v pripravljenosti na domačo progo z ovirami. Če zgradite to progo predmeti, ki jih najdete po vaši hiši, se bo vaš štirinožec plazil skozi vrsto jedilniških stolov, skakal čez metlo in hodil po labirintu blazin. Prepričajte se, da ovire niso previsoke in da so primerne sposobnostim vašega psa. Ne samo, da ta dejavnost izboljšuje gibanje vašega kužka, ampak vključuje tudi njihov mentalni fokus, ko se učijo ubogati vaše ukaze in krmariti po novem prostoru.

 

Plavanje

Ali ste vedeli, da je ena minuta plavanja enaka štirim minutam teka? Mnogi psi živijo za dan igre z vodo, pa naj bo to v bazenu na vašem dvorišču, teku skozi škropilnice ali ob lokalnem jezeru. Odprta voda zagotavlja neskončno skakanja, prinašanja igrače ali plavalnih krogov. Samo bodite pozorni, kdaj začnejo kazati znake utrujenosti. Včasih se tako navdušijo nad vodo, da se pozabijo na počitek.

 

Sprehodi in pohodi

Sprehodi po soseščini so najlažji način, da psa razgibate, še posebej, če ni navajen dolgih in napornih aktivnosti. Začnite s kratkimi sprehodi in se držite iste poti, da okrepite njihovo samozavest. Ko se vaš mladič navadi poti in dražljajev, spremenite svojo pot in jo podaljšajte. Sprememba rutine izpostavi vašega mladiča novim okoljem, vonjavam in zvokom, ki ga miselno pritegnejo. Povečajte aktivnost svojega kosmatega prijatelja tako, da ga odpeljete na dnevne pohode na daljše razdalje kot na sprehod okoli bloka. Prepričajte se, da so ti pohodi in zastavljeni cilji psom prijazni in da pospravite vse, kar potrebujete za en dan na prostem.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Independently verified
549 reviews