S prihodom pomladi se narava prebuja, in čas, preživet na prostem s našim psom, postane še prijetnejši. Vendar pa to obdobje prinaša tudi nove izzive, ki lahko ogrozijo zdravje in varnost našega ljubljenčka. V tem razširjenem članku podrobneje obravnavamo nevarnosti, na katere moramo biti še posebej pozorni v pomladnih mesecih.

 

Klopi in drugi paraziti

Aktivnost klopov, bolh in drugih parazitov se ob segrevanju vremena znatno poveča. Ti zajedavci našemu ljubljenčku ne povzročajo le neprijetnosti, ampak lahko prenašajo tudi resne bolezni. Klopi se z začetkom pomladi aktivirajo in predstavljajo znatno nevarnost za pse, saj lahko prenašajo več resnih bolezni, kot so lymska borelioza ali anaplazmoza. Za zaščito pred njimi je pomembno, da redno uporabljamo sredstva proti klopom in parazitom, ki jih priporoča veterinar, kot so spot-on kapljice, ovratnice ali celo tablete za oralno uporabo. Po sprehodih vedno temeljito pregledamo dlako našega ljubljenčka, pri čemer posebno pozornost namenimo skritim mestom, kot so za ušesi, pod vratom in med nogami. Če najdemo klopa, ga odstranimo z orodjem za odstranjevanje klopov ali pinceto, pri čemer pazimo, da odstranimo tudi glavo klopa. Po odstranitvi razkužimo mesto ugriza. Redni veterinarski pregledi lahko prav tako pomagajo pri zaščiti pred paraziti in pri pravočasnem odkrivanju morebitnih že razvitih bolezni.
 

Strupene rastline

Mnogi lastniki psov sploh ne vedo, koliko nevarnih rastlin se nahaja v naravi. Pomlad je čas cvetenja, zato moramo biti še posebej pozorni na to, s katerimi rastlinami pride v stik naš pes. Pomembno je, da poznamo in znamo prepoznati rastline, ki so lahko škodljive za naše ljubljenčke.
 

Tu so nekatere izmed najbolj nevarnih strupenih rastlin:

  • Zlati dež (Laburnum anagyroides): Ima čudovite rumene cvetove, vendar so vse njegove dele izjemno strupene, zlasti semena.
  • Tisa (Taxus baccata): Vse dele rastline so strupene, razen rdečega mesa jagod; že zaužitje nekaj iglic lahko vodi v smrt.
  • Azaleja/Rododendron (Rhododendron spp.): Zaužitje lahko povzroči težave z želodcem in živčnim sistemom.
  • Tulipan (Tulipa spp.): Največ toksinov vsebuje čebulica, kar lahko povzroči bruhanje, drisko in v hujših primerih težave z dihanjem.
  • Čebulnice (npr. Lilije in Čebule): So strupene za pse, povzročajo poškodbe rdečih krvnih celic, kar lahko vodi v anemijo.

Vedno bodimo previdni med sprehodi in se izogibajmo temu, da bi naš pes prišel v stik z rastlinami, za katere nismo prepričani, da so varne zanj. Informirajmo se in naučimo našega ljubljenčka, da se izogiba tem rastlinam. Če sumimo, da je naš ljubljenček zaužil strupeno rastlino, takoj poiščimo veterinarsko pomoč!

 

Alergijske reakcije

Tako kot ljudje, tudi psi lahko trpijo zaradi alergijskih reakcij. Spomladi, ko je zaradi cvetenja rastlin zrak poln cvetnega prahu, se lahko simptomi alergije intenzivirajo. Ti alergeni lahko povzročijo draženje kože, praskanje, kihanje ali celo težave z dihanjem pri naših ljubljenčkih. Med najpogostejše simptome spadajo vnetje kože, rdečica ter neprestano lizanje ali grizenje ušes in tačk. Če opazimo simptome alergije, je pomembno, da se čim prej obrnemo na veterinarja, ki lahko ugotovi vzrok alergije in predlaga prilagojeno zdravljenje, ki lahko vključuje dajanje antihistaminikov, uporabo posebnih šamponov ali spremembe v prehrani.

 

Pomladansko čiščenje

Pomladansko generalno čiščenje je odlična priložnost, da svoj dom naredimo svež in čist, vendar moramo biti pozorni, da uporabljena čistila in kemikalije ne predstavljajo nevarnosti za naše pse. Veliko gospodinjskih čistil lahko vsebuje škodljive spojine, ki lahko dražijo dihalni sistem, kožo psov ali celo povzročijo zastrupitev, če jih psi zaužijejo. Med čiščenjem uporabljajmo okolju prijazne, netoksične izdelke in odstranimo naše pse s kraja čiščenja, dokler površina popolnoma ne posuši in ne postane varna za njih.

 

Spremembe vremena

Pomlad prinaša značilno spremenljivo vreme, tako da lahko pričakujemo nenadne spremembe temperature, nevihte ali hladne dni. Vedno se pripravimo na te vremenske izzive in poskrbimo, da bo naš ljubljenček med zunanjimi aktivnostmi ustrezno zaščiten. In če nas vseeno ujame dež? Oglejte si naš članek o pripravi na pomladansko muhasto vreme!

 

Vodna varnost

Če naš pes uživa v vodi, bodimo v pomladnih mesecih še posebej pozorni na njegovo varnost. Pomladansko taljenje lahko povzroči hitre tokove in hladno temperaturo vode, kar je lahko nevarno. Poskrbimo, da bo naš pes plaval samo na varnih mestih in pod ustreznim nadzorom. Bodimo pozorni na tokove in temperaturo vode, saj lahko hladna voda povzroči nenadno znižanje telesne temperature, kar lahko privede do šoka ali hipotermije. Naučimo našega ljubljenčka, kako priti iz vode, in vedno imejmo pri sebi rešilni jopič, če se odpravljamo na bolj oddaljene ali globlje vode.

 

Vrtnarjenje

Ko se lotimo vrtnarjenja, moramo biti pozorni, da ne uporabljamo kemikalij, umetnih gnojil ali pesticidov, ki bi lahko bili škodljivi za naše pse. Poleg tega zagotovimo, da v našem vrtu ni strupenih rastlin. Če je naš ljubljenček radovedne narave in uživa v raziskovanju vrta, pazimo, da ne pustimo orodij ali materialov na dosegu, ki bi, če jih poje ali se jih dotakne, lahko povzročili škodo. Varno vrtnarjenje je pomembno ne le za ohranjanje rastlin in stanja vrta, ampak tudi za zaščito zdravja in dobrega počutja naših ljubljenčkov.

 

 

Pomlad prinaša številne radosti in priložnosti za naše pse in nas, da uživamo na svežem zraku in občudujemo lepoto narave. Vendar je pomembno, da smo seznanjeni tudi s potencialnimi nevarnostmi, ki bi lahko ogrozile zdravje in dobro počutje naših ljubljenčkov. Od klopov do strupenih rastlin, od alergijskih reakcij do varnosti ob vodi in previdnostnih ukrepov pri vrtnarjenju – na vseh področjih bodimo previdni. S sledenjem nasvetom in smernicam, ki smo jih delili, lahko zagotovimo, da bo ta pomlad brezskrbno in prijetno obdobje za vse.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

V poletni vročini osvežilne priboljške ne potrebujemo samo mi, temveč tudi naši štirinožni ljubljenčki. S sledečimi preprostimi in osvežilnimi prigrizki in sladoledi lahko razveselite svojega psa. Ti recepti niso le okusni, ampak tudi zdravi in zagotovo bodo...

read more
Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Ko končno pride težko pričakovan čas počitnic, se vsi pripravljajo z navdušenjem. Vendar pa ta trenutek za lastnike psov lahko prinese tudi skrbi, saj se postavlja vprašanje: kaj naj naredimo z našim ljubljenčkom, medtem ko smo odsotni? Čeprav bi mnogi radi vzeli...

read more
Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Spraševalec: Že več kot dve leti naročam lososovo hrano pri vas. Alison je v zadnjem mesecu močno shujšala, čeprav dobi enako količino hrane. Je športen pes, zato nikoli ni bila debela, vendar so zdaj njena rebra vidna. Njeno blato je v redu in zdi se, da je dobre...

read more
Independently verified
567 reviews