Večina mladičkov odide v nove domove okoli starosti 8-12 tednov in tak zapustijo mamo ter svoje sorojence.  Če planirate prihod novega psička, bo to torej okoli njegovega 8. ali 12. tedna starosti.

Mladički med 8-12 tednom izstopajo iz obdobja novorojenčka in se učijo o svojem okolju. Zahtevajo veliko pozornosti in nege.

Fizični razvoj

Osem do dvanajst tednov star mladiček bo še vedno precej majhen, četudi je mladič večje pasme psov. Ti mladički so fizično precej ranljivi in nekoliko okorni, zato se lahko hitro poškodujejo. Potrebujejo veliko nadzora, ko pa so sami, jih je potrebno ustrezno omejiti na varen in udoben prostor.

Pričakujte, da bo vaš mladiček v tej fazi veliko spal. Večina mladičkov bo spala približno 18 do 20 ur na dan, da bo podpirala svoje hitro rastoče možgane in telo. Psički stari 8-12 tednov lahko v trenutku preidejo iz mirnega stanja v hiperaktivnost, nato pa nekaj minut po tem že sladko spijo.

Pred 12. tednom starosti ima večina mladičev težave pri popolnem nadziranju uriniranja in iztrebljanja. Še vedno so nagnjeni k pogostim nesrečam in običajno ne morejo preživeti noči brez uriniranja. Učenje hišne čistoče bi se moralo začeti takoj, ko svojega novega mladička pripeljete domov, vendar bodite pripravljeni, da bo prvih nekaj tednov šlo precej počasi. Držite se rednega urnika in peljite mladička ven vsakič, ko poje, popije ali se zbudi iz počitka. Učenje hišne čistoče običajno postane nekoliko lažje po 12. tednu starosti.

Vaš psiček ne bo začel dobivati stalnih zob vsaj do 12. tedna. Nekateri otroški zobje ali “mlečni zobje” lahko začnejo izpadati med 8-12 tedni starosti. Simptomi pri izraščanju zob se običajno pojavijo šele pri 12 tednih.

Vedenjske spremembe

Mladički, stari od 8 do 12 tednov, so v zelo pomembnem obdobju socializacije. To se pogosto imenuje “stopnja strahu”, saj se zdi, da se mladički bojijo vsega. Ta stopnja je tudi obdobje hitrega učenja.

Ker vaš mladiček še ne bo v celoti cepljen, se morate prepričati, s kom in čim prihaja v stik in da se ne izpostavlja neznanim živalim Poiščite varne načine za predstavitev novih zvokov in okolja. Nežno izpostavite svojega mladiča novim situacijam in se obnašajte, kot da je vse zelo normalno in rutinsko. Vadite rokovanje s svojim mladičkom, da se navadi, da ga držite in se ga dotikate na neznane načine. Svojemu mladičku na prijeten način predstavite obisk veterinarja, striženje nohtov in kopel.

Pričakujte, da se bo vaš mladiček v nekaterih situacijah odzval s strahom. Izogibajte se pa ljubkovanju ali tolaženju prestrašenega mladiča Namesto tega nagradite svojega mladička, ko je sproščen v novih situacijah in ko raziskuje novih stvari. Ne silite svojega mladička, da sprejme situacijo, ki ga prestraši. Sčasoma bo spoznal, da če vi ostanete mirni in optimistični, potem ni razloga za skrb.

Zdravje in nega

Pri približno osmih tednih bo vaš psiček moral obiskati veterinarja, da bo opravil prva cepljenja za mladičke, razglistenje in pregled. Za prva cepiva, razglistenje in prvi pregled je morda pred oddajo poskrbel že vzreditelj oz. oseba od katere ste mladička posvojili. Vseeno morate v nekaj dneh po tem, ko ga dobite, svojega novega mladička odpeljati k svojemu veterinarju, da se prepričate, da je v dobrem zdravstvenem stanju. Pomembno je, da na pregled prinesete vse zapise, ki jih predloži vzreditelj oz. oseba od katere ste mladička posvojili, da se lahko vaš veterinar razbere vse pomembne podatke o vašem psičku.

Serija cepljenja mladičev je zaključena pri starosti okoli 16-18 tednov. Do takrat je pomembno preprečiti izpostavljenost nalezljivim boleznim. Omejite sprehajanje vašega mladička po javnih površinah in stike z neznanimi živalmi. Vaš mladiček se lahko igra z zdravimi mladiči in odraslimi psi, ki so bili cepljeni in razglisteni. Prepričajte se, da poznate lastnika drugega psa in da lahko zaupate, da je pes zdrav.

Prehrana in hranila

Mladiči se začnejo odvajati od materinega mleka okoli tretjega do šestega tedna starosti in jih običajno popolnoma odstavimo med šestim do osmim tednom starosti. Ko boste svojega novega mladička pripeljali domov, bo že nekaj tednov jedel hrano za mladičke. Vzreditelj ali posvojitelj vam bo posredoval informacije o vrsti hrane, s katero so mladička hranili v leglu. Najbolje je, da začnete z isto prehrano, če je to mogoče. Pustite, da se vaš mladiček nekaj dni ali tednov najprej navaja na novo okolje, preden mu izberete novo hrano. Če se odločite za spremembo prehrane, postopoma preidite na novo hrano, da se izognete prebavnim težavam.

Vaš mladiček potrebuje pravilno prehrano, da lahko raste in se pravilno razvija. Poskrbite, da ga hranite s kakovostno hrano za mladičke, po možnosti z oznako za rast in razvoj. Večina mladičkov, starih od osem do dvanajst tednov, se bo najbolje razvijala, če jih boste hranili približno trikrat na dan z enakomernimi presledki. To pomaga preprečiti padce krvnega sladkorja, zlasti pri zelo majhnih pasmah.

Svojega mladička hranite vsaj s količino, ki je priporočena na embalaži glede na težo vašega psa, in jo po potrebi prilagodite za spodbujanje rasti. Vsakih nekaj dni preverite težo svojega psa, da ugotovite, ali je potrebno prilagoditi količino hranjenja. Prosite svojega veterinarja za priporočila glede vrste in količine hrane ter pogostosti hranjenja.

Če želite mladička hraniti z domačo, morate to narediti zelo previdno. Posvetujte se s svojim veterinarjem in si zagotovite pomoč pri izbiri popolnega in uravnoteženega recepta, uporabi pravih sestavin in hranjenju ustrezne količine kalorij.

Mladičku lahko ponudite različne priboljške, če so le-ti varni, ne toksični, zdravi in ne predstavljajo več kot približno 10 odstotkov dnevnega vnosa kalorij vašega mladička.

Izogibajte se trdim žvečilkam za psa, kostem, rogovju, kopitom in trdim igračam za pse. Mladičkovi zobje niso namenjeni žvečenju, žvečenje trdih stvari pa lahko povzroči hude bolečine ali poškodbe v ustni votlini mladička. Zato izberite mehkejše žvečilke in igrače, narejene posebej za mladičke.

Učenje

Čeprav je vaš kuža pravzaprav še otrok, je pomembno, da začnete z učenjem takoj, ko pride z vami domov. Začnite preprosto, tako da svojega mladička naučite njegovega imena in ga navajate na nekatera hišna pravila (na primer kam lahko gre in kam ne). Pustite, da se navadi na občutek ovratnice, nato dodajte povodec. Začnete lahko tako, da mu dovolite, da povleče povodec, da razume občutek in se nanj navadi. Kmalu pa ga boste lahko začeli učiti tudi hojo na povodcu.

Čim prej se boste morali lotiti tudi učenja hišne čistoče. Začnite tako, da svojega mladička odpeljete na označeno mesto za “opravljanje potrebe” in sicer takoj po jedi, pijači ali po počitku. Verjetno bo trajalo nekaj tednov, da bo vaš mladiček začel bolje nadzorovati svoje telesne funkcije.

Možgani vašega mladička se še razvijajo, zato se sprva morda ne bo uči najhitreje. Začnete lahko uvajati nekaj osnovnih ukazov, kot so sedi, čakaj in prostor. Ostanite pozitivni in bodite potrpežljivi. Zabavajte se s svojim novim štirinožnim družinskim članom!

Vašemu psu lahko vedno ponudimo odlično pasjo hrano. Naša Juliet je narejena iz govedine, riža, koruze, maščob in olj. Glede na povratne informacije smo prepričani, da bo to najljubša hrana vašega malega psa. Naša pasja hrana Ted pa je primerna za srednje in velike pasme psov.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews