Poletje je tu in ne boste edini, ki čutite vročino. Vi imate možnost, da začnete nositi kratke hlače in majice s kratkimi rokavi, vendar pa vaš pes te možnosti nima in je pravzaprav oblečen v krzneni plašč. Bi ga morali obriti do kože? Vas mora skrbeti, da ga bo opeklo sonce? Kaj pa psi s kratko dlako ali dvojno dlako – ali je treba tudi njih obriti? Tukaj je priročen diagram, da se odločite, ali je britje vašega psa res najboljši način, da ga ohladite.

 

Ali ima vaš pes kratko dlako?

Primer: Labradorec, Mops, Bokser

NE: Kratkodlakega psa ne smete briti. Pasji kožuh pomaga zaščititi njegovo kožo pred soncem. Pomislite, kako vam majica pomaga odsevati del sonca, preden zadene vašo kožo. Tako kratka dlaka vašemu psu pomaga odsevati del toplote in ga ohranja hladnejšega, kot bi bil, če bi sonce neposredno udarjalo v njegovo kožo. Britje kratkodlakih psov tudi ne bo zmanjšalo količine izpadle dlake. Temeljito krtačenje z gumijasto krtačo ali furminatorjem (le ne pretiravajte – lahko povzročite plešaste lise!) bo zmanjšalo izpadanje dlake in zaščitilo kožo vašega psa pred soncem.

 

Ali ima vaš pes srednje dolgo dlako?

Primer: Zlati prinašalec, Kavalir kralja Charlesa, Bernski planšarski pes

NE: Psi s srednje dolgo dlako imajo običajno tudi podlanko. Britje te vrste dlake lahko poškoduje podlanko, kar pomeni, da dlaka morda ne bo pravilno zrasla – ali pa sploh ne bo zrasla, če ima vaš pes določene zdravstvene težave. Poleg tega dlaka pomaga odsevati del sonca, preden zadene kožo vašega psa. Najboljša stvar za vašega psa je zelo temeljito krtačenje (frizerji to lahko imenujejo storitev čiščenja ali furminacije) z neobveznim striženjem perja na trebuhu, zadnjici in nogah vašega psa. Odstranjevanje mrtve podlanke bo pomagalo preprečiti pregrevanje vašega psa, ne da bi poškodovali dlako.

 

Ali ima vaš pes puhasto dlako (debelo podlanko)?

Primer: Pomeranec, Sibirski haski, Novofundlanec

NE: Britje psov z gosto podlanko lahko uniči dlako, tako da nikoli ne zraste pravilno. Pokrivna dlaka prav tako pomaga uravnavati temperaturo vašega psa – tako kot lahko termo posoda ohranja pijače tople ali hladne, tako lahko zgornji plašč vašega psa pomaga ohranjati telo hladno in toplo. Vso to podlanko pa morate očistiti, skrtačiti – to je prizadeta, odmrla podlanka, ki preprečuje, da bi hladen zrak dosegel kožo vašega psa in povzročil njegovo pregrevanje.

OPOZORILO: Če vaš pes dolgo ni bil negovan, je podlanka morda sprijeta in krtačenje morda ni več možnost. V primerih hudega sprijetja je britje najboljša in najbolj humana možnost za vašega psa. O svojih možnostih se pogovorite s svojim zaupanja vrednim frizerjem.

 

Ali ima vaš pes dlako, ki nenehno raste?

Primer: Shih Tzu, Yorkshire Terrier, Pudelj

JA, AMPAK: Psi s to vrsto dlake tako ali tako potrebujejo redno nego, kratko poletno britje pa je lahko odličen način, da se ohladijo. Vendar, če jim pustimo vsaj malo dlake, s tem pomagamo zaščititi njihovo kožo pred soncem. Pustite vsaj ⅛” dlake pri temno obarvanih psih in ¼” pri svetlih psih, da zaščitite njihovo kožo.

ŠE TO: Ne mislite, da morate poleti svojega psa nujno obriti. Če je vaš pes večino časa notri, ga redno krtačite in vam je všeč puhast videz, lahko poletno britje brez težav preskočite.

Ne glede na to, ali se to poletje odločite za britje svojega psa ali ne, mu morate zagotoviti senco in vodo, ko je zunaj, in se poskušajte izogniti naporni vadbi v najbolj vročih delih dneva. Če je vaš pes obrit vse do kože, bo otroška krema za sončenje pomagala preprečiti sončne opekline.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Independently verified
549 reviews