Iščete nekaj načinov, kako ohraniti svojega starejšega psa fit in aktivnega? Tukaj je 10 nasvetov za vadbo starejšega psa, od pomembnosti vaših vsakodnevnih sprehodov, do uporabe vaj z majhnim vplivom, ki so primerne za pse s težavami z gibljivostjo.

 

1. Pred spremembo vadbene rutine se posvetujte s svojim veterinarjem

Ko gre za vadbo starejšega psa, je dobra ideja, da se dogovorite za sestanek s svojim veterinarjem, preden spremenite njegovo rutino. Dobro je, da pred sestankom zapišete svoja vprašanja in pomisleke, da se prepričate, da ne boste ničesar pozabili; Sploh vam ne morem povedati, kolikokrat sem po posvetu z veterinarjem rekel “pozabil sem vprašati o tem”.

Vaš veterinar bo lahko pregledal stanje vašega psa in vam pomagal sestaviti vadbeno rutino, ki je primerna za vašega psa.

 

2. Uživajte v vsakodnevnih sprehodih

Vsakodnevni sprehod je priporočljiv za vse pse in tudi starejši psi niso izjema. Vaš starejši pes morda ne bo mogel več iti z vami na štiriurni pohod, vendar lahko še vedno uživa v prijetnem sprehodu po soseski. Če stvari začnejo postajati malo dolgočasne, lahko sprehod svojega psa naredite bolj zabaven, tako da dovolite svojemu psu, da on kaže pot, ali pa si vzamete redne odmore za vohanje.

Če vaš pes ni v formi ali ima težave pri gibanju, ne pozabite sprehoda poenostaviti tako, da se držite ravnih površin (na primer sprehod po soseščini v primerjavi s hribovito potjo) in počasi povečujte razdaljo.

 

3. Novo vadbeno rutino uvajajte počasi

Ko gre za vadbo starejšega psa, ne pozabite, da ne hitite preveč, ko začnete z novo rutino. Tako kot mi se lahko tudi naši psi med vadbo preveč naprezajo, kar še posebej velja za pse, ki niso v najboljši formi. Ne pozabite začeti počasi in sčasoma povečati njihovo aktivnost, da se izognete poškodbam.

Če s svojim psom začenjate novo rutino hoje, začnite na ravni površini in sčasoma počasi povečujte razdaljo in/ali tempo.

Če v njihovo rutino dodajate nekaj novih dejavnosti (na primer plavanje ali igranje), spremljajte, kako dolgo so aktivni in ali po tem kažejo kakršne koli znake nelagodja ali ne. Po nekaj sejah boste imeli precej dobro predstavo o tem, koliko dejavnosti lahko prenesejo, in to lahko sčasoma začnete nadgrajevati.

Ko gre za dodajanje vadbe v rutino vašega starejšega psa, ne pozabite na to, da dodajajte počasi. Vzdržljivost se gradi postopoma in počasi. Postopni prirastki lahko vašemu psu pomagajo preprečiti poškodbe in preobremenjenost.

 

4. Ogrejte svojega psa

Eden najpomembnejših delov, ko gre za vadbo vašega psa, je, da začnete z ogrevanjem. Moja psička Laika je zjutraj zaradi artritisa res trda, zato preden se odpravimo na jutranji sprehod, naredimo nekaj hitrih krogov po dvorišču, da ji pomagamo, da se sprosti.

Če ima vaš pes težave z gibljivostjo, kot je artritis, začnite svojo vadbo z 2 ali 3-minutnim sprehodom po dvorišču, da se pes ogreje in se začne lažje premikati.

 

5. Držite se vaj z majhnim vplivom

80 % psov razvije artritis nekje do 8. leta starosti, zato je obvladovanje pasjega artritisa nekaj, kar bomo morali mnogi od nas narediti na neki točki v življenju naših psov.

To ni diagnoza, ki bi je bil kdorkoli vesel, vendar to ne pomeni, da je konec vseh zabavnih dejavnosti, v katerih ste nekoč uživali. Vaje z majhnim vplivom, kot sta hoja in plavanje, so odlične za pse s težavami z gibljivostjo, kot je artritis.

Če ima vaš pes težave z gibljivostjo, se držite vaj z majhnim vplivom, kot so plavanje, hoja, igre v zaprtih prostorih in nežne igre. Te vrste dejavnosti lahko pomagajo ohraniti mišice vaših psov močne, hkrati pa jim olajšajo sklepe.

Psi s težavami z gibljivostjo se morajo izogibati napornejšim vajam, kot so tek ali intenzivne igre, ki temeljijo na teku in skakanju.

 

6. Dodajte nekaj mentalnih vaj v rutino vašega psa

Eden od načinov, da vaš pes ostane aktiven v starejših letih, je, da dopolnite svojo rutino vadbe z dodatno miselno stimulacijo. Enostavne igre za delo z nosom, kot je iskanje priboljškov ali hitra igra skrivalnic, bodo poskrbele, da bodo možgani vašega psa stimulirani, hkrati pa jih bomo spodbudili, da so aktivni tudi v zaprtih prostorih.

Čez dan v rutino dodajte nekaj dodatnih iger in dejavnosti, da bo vaš pes užival v zaprtih prostorih. Nekaj enostavnih načinov, kako svojemu psu omogočiti več miselne stimulacije, je uporaba igrače za hranjenje, polnjen Kong, igranje igre skrivalnic ali pustite, da se povohajo in raziskujejo med vsakodnevnim sprehodom.

 

7. Bodite pozorni na znake bolečine pri vašem psu

Ko začnete s kakršno koli novo rutino vadbe s svojim psom, bodite pozorni na kakršne koli znake nelagodja ali bolečine, kot je šepanje ali želja po ustavitvi ali upočasnitvi. Če vaš pes kaže kakršne koli znake nelagodja, mu dajte čas za počitek in po potrebi prilagodite svojo rutino.

Psi običajno ne cvilijo ali jokajo, ko jih boli, zato je pomembno, da spremljate njihovo govorico telesa in vedenje, ko začnete z novo rutino vadbe. Če imate kakršna koli vprašanja ali pomisleke, se posvetujte s svojim veterinarjem; lahko vas usmeri v pravo smer, ko gre za določanje stopnje aktivnosti, ki je primerna za vašega psa.

 

8. Bodite dosledni s svojo rutino

Ko gre za vadbo vašega starejšega psa, ne pozabite biti dosledni; 20 minut hoje vsak dan je bolje kot 2 uri hoje ob koncu tedna. Psi, ki se ne gibljejo redno, se bolj verjetno poškodujejo kot psi, ki se redno gibljejo vsak dan.

In ko rečem, da bodite dosledni, ne mislim, da morate vsak dan početi isto stvar (čeprav je tudi to lahko prijetno, s tem ni nič narobe), gre bolj za spremljanje intenzivnosti in količine vadbe, ki jo vaš pes vsak dan dobi.

Samo rutino lahko pomešate, da ostanejo stvari zabavne in zanimive. Lahko se odločite za novo pot na vašem dnevnem sprehodu ali se igrate v parku namesto na domačem dvorišču. Če so pasje možganske igre del vaše rutine, jih menjujte; v ponedeljek se igrajte iskanje priboljškov, v torek skrivalnice in v sredo trening trikov.

 

9. Po vadbi si vzemite čas za masažo

Lepa 10-minutna masaža psa lahko pomaga pomiriti mišice vašega psa po vadbi, tako da zmanjša togost in bolečino, zniža krvni tlak in izboljša cirkulacijo.

»S plosko dlanjo izvajam nežne, počasne poteze na svoji psički Laiki. To ji je zelo všeč in to je preprost način, da se po vadbi umiri in sprosti.” – pravi eden od naših strokovnjakov za CricksyDog.

 

10. Poiščite rutino, ki vašemu psu ustreza

Ko gre za vadbo starejšega psa, je ključnega pomena najti pravo ravnotežje. Če je vaš pes navajen vsak dan hoditi na 20-minutni sprehod, poskusite rutini dodati dodatnih 5 minut ali pa vsak večer dodajte hitro nežno igro. Po tem spremljajte vedenje vašega psa in pazite na morebitne znake bolečine ali nelagodja in sčasoma počasi povečujte njegovo aktivnost.

Za pse z omejeno gibljivostjo ali težavami s sklepi, kot je artritis, je boljše, da se držite vaj z majhnim vplivom, kot sta hoja in plavanje. Za mojega psa z artritisom je bilo pravo ravnovesje kombinacija vaj z majhnim vplivom in veliko duševno spodbudnih iger.

Zapišite, koliko vadbe ima vaš pes vsak dan, in po potrebi prilagodite. Če vaš pes kaže kakršne koli znake nelagodja, nekoliko upočasnite in prilagodite rutino. In kot vedno, če imate kakršna koli vprašanja, se ne bojite posvetovati s svojim veterinarjem.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Stari pes, ne star pes: nega starejših psov

Stari pes, ne star pes: nega starejših psov

Mnogi psi radi grickaju stvari, ki niso namenjene uživanju. To so tako imenovani „tujki“, ki se lahko zataknejo v črevesju. Črevesna obstrukcija je pri psih življenjsko nevarno stanje in je na žalost veliko pogostejša, kot si mnogi mislijo. Naš članek je zgolj...

read more
Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Črevesna obstrukcija pri psih (splošne informacije)

Mnogi psi radi grickaju stvari, ki niso namenjene uživanju. To so tako imenovani „tujki“, ki se lahko zataknejo v črevesju. Črevesna obstrukcija je pri psih življenjsko nevarno stanje in je na žalost veliko pogostejša, kot si mnogi mislijo. Naš članek je zgolj...

read more
Independently verified
527 reviews