Z prihodom poletne vročine postane sprostitev ob vodi privlačna tudi za mnoge lastnike psov. Kopanje s psom je odličen način, kako skupaj uživati v poletnih radostih, vendar je pomembno upoštevati nekaj stvari za zagotovitev varnosti in zabave.

 

Izberite primerno plažo

Najprej preverite, ali je izbrana plaža prijazna psom. Vse več krajev ima odseke plaž, kjer so štirinožni prijatelji dobrodošli. Pomembno je, da upoštevate lokalne predpise, kot so uporaba povodca in pobiranje pasjih iztrebkov. Preden se odpravite, se pozanimajte o odpiralnem času plaže in veljavnih pravilih.

 

Prinesite potrebno opremo

Ne samo vi, ampak tudi vaš pes potrebuje nekaj osnovne opreme:

  • Pitna voda in skleda: Še posebej v vročini poskrbite za svežo vodo za vašega psa. S seboj vzemite prenosno posodo, ki jo lahko enostavno napolnite.
  • Senčnik ali senčilo: Vaš pes potrebuje senco, da se izogne vročinskemu udaru. S seboj vzemite lahko postavljiv senčnik ali šotor, kjer se lahko spočije.
  • Brisača: Po kopanju psa obrišite, da preprečite prehlad. Hitro sušeča brisača iz mikrovlaken je lahko praktična.
  • Igrače: Z vodoodpornimi igračami lahko zabavate svojega psa tako v vodi kot na plaži. Žogice, frizbi ali posebne vodne igrače so lahko dobre izbire.
  • Vrečke za iztrebke: Vedno imejte dovolj vrečk za pobiranje iztrebkov vašega psa. S tem ne le varujete okolje, ampak tudi zagotavljate udobje drugim obiskovalcem plaže.
  • Komplet prve pomoči: Osnovni komplet prve pomoči je vedno lahko koristen v primeru manjših poškodb. Vsebuje naj obliže, razkužilo in pinceto za klopi.

 

Varnost na prvem mestu

Za varnost vašega psa upoštevajte nekaj osnovnih pravil:

  • Plavalne sposobnosti: Če vaš pes ne plava dobro, uporabite rešilni jopič za pse. To je še posebej pomembno, če se igrate v globoki vodi.
  • Izogibanje slani vodi: Če ste na morski obali, poskrbite, da vaš pes ne pije slane vode, saj lahko povzroči dehidracijo. Slana voda lahko draži tudi pasji želodec in kožo. Zato psa po kopanju v slani vodi vedno sperite s čisto vodo!
  • Hlajenje: Ne dovolite, da se vaš pes pregreje, redno ga hladite z vodo. Imejte pri roki razpršilko za vodo, s katero ga občasno poškropite. Na močnem soncu ne ostajajte predolgo, saj lahko tudi psi dobijo sončarico ali vročinski udar!

 

Poskrbite za ustrezne priboljške

Na plaži je praktično, če imate s seboj majhne, lahko prenosljive priboljške. Hitro jih lahko ponudite svojemu psu, ne da bi zavzeli veliko prostora v torbi. Izbira ustreznih priboljškov je še posebej pomembna, če ima vaš pes alergije ali občutljiv prebavni sistem.

Nasvet: Za na plažo priporočamo priboljške CricksyDog Trainy s lososom!

 

Dajte svojemu psu čas

Niso vsi psi uživajo na plaži in v vodi takoj. Za nekatere je lahko plaža in stik z vodo strašljiva izkušnja, saj lahko valovi, množica in nenavadni zvoki povzročijo stres. Pomembno je, da svojega psa potrpežljivo podpirate in napredujete po majhnih korakih.

Najprej izberite manj zaseden čas za obisk plaže, na primer zgodaj zjutraj ali pozno popoldne. Takrat je na plaži manj ljudi in psov, zato se lahko vaš pes v mirnejšem okolju privadi na vodo. Na začetku se sprehajajte blizu obale, da se vaš pes navadi na okolje in vonj vode. Pustite mu, da v svojem tempu raziskuje območje, in ga ne silite v vodo.

Če vidite, da se pes začne sproščati, ga poskusite uvesti v plitvo vodo. S pomočjo igrač in okusnih priboljškov ga lahko spodbudite, da se približa vodi. Pomembno je, da ga vedno pohvalite in nagradite, ko naredi pogumen korak. Če opazite strah, ga ne silite, ampak se vrnite na prejšnjo, zanj varnejšo točko.

Dajte svojemu psu čas, da se v svojem tempu navadi na vodo. Nekateri psi se prilagodijo hitreje, drugi potrebujejo več časa. Najpomembneje je, da ste potrpežljivi in razumevajoči. S takim pristopom boste pomagali svojemu psu, da bo plažo doživel kot pozitivno izkušnjo in bo sčasoma morda užival v igri v vodi.

Ne pozabite, da je vsak pes edinstven in lahko različno reagira na nove situacije. Empatija in potrpežljivost sta vaši najboljši orodji za zagotavljanje varnega in veselega poletja na plaži za vašega psa.

 

Nega po kopanju

Po plaži psa temeljito sperite, da odstranite sol ali pesek iz njegove dlake in kože. Preverite tudi njegova ušesa, da ne ostane voda, saj to lahko povzroči vnetje ušes.

 

Spoštujte druge

Vedno poskrbite, da vaš pes ne moti drugih obiskovalcev plaže. Upoštevajte pravila uporabe povodca in poskrbite, da je vaš pes socializiran in lepo obnašan. Če ima vaš pes težave s prekomernim lajanjem ali agresijo, izberite čas za obisk plaže, ko je manj obiskovalcev, in po potrebi uporabite nagobčnik.

 

Povzetek

Kopanje s psom je lahko čudovita skupna izkušnja, če pazite na varnost in ustrezno pripravo. Skupne igre, plavanje in sončenje prispevajo k nepozabnemu poletju za oba. Ne pozabite, da je pravilna prehrana in skrb osnova za srečo in zdravje vašega psa, tudi med počitnicami!

Želimo vam prijetno bivanje na plaži vam in vašemu ljubljenčku!

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

5 Preprostih in Osvježilnih Receptov za Vašega Psa poleti

V poletni vročini osvežilne priboljške ne potrebujemo samo mi, temveč tudi naši štirinožni ljubljenčki. S sledečimi preprostimi in osvežilnimi prigrizki in sladoledi lahko razveselite svojega psa. Ti recepti niso le okusni, ampak tudi zdravi in zagotovo bodo...

read more
Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Pomoč, želim na počitnice! Kaj naj naredim s svojim psom?

Ko končno pride težko pričakovan čas počitnic, se vsi pripravljajo z navdušenjem. Vendar pa ta trenutek za lastnike psov lahko prinese tudi skrbi, saj se postavlja vprašanje: kaj naj naredimo z našim ljubljenčkom, medtem ko smo odsotni? Čeprav bi mnogi radi vzeli...

read more
Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Alison, 6-letna mešanka z vizslo, je močno shujšala

Spraševalec: Že več kot dve leti naročam lososovo hrano pri vas. Alison je v zadnjem mesecu močno shujšala, čeprav dobi enako količino hrane. Je športen pes, zato nikoli ni bila debela, vendar so zdaj njena rebra vidna. Njeno blato je v redu in zdi se, da je dobre...

read more
Independently verified
567 reviews