Mladički običajno zapustijo svoje matere in sorojence ter so nameščeni v domove med 8 in 12 tednom starosti. Zato, če posvojite ali kupite mladega psička, obstaja velika verjetnost, da je mladiček star blizu 12 tednov (tri mesece).

Mladički doživljajo nekatere velike telesne in vedenjske spremembe od tretjega do šestega meseca starosti. Bodite pripravljeni skrbeti za svojega mladička v tej ključni razvojni fazi.

Fizični razvoj

Okoli 12. tedna starosti mladički začnejo bolje nadzorovati mehur in črevesje. Počasi bodo začeli spati celo noč brez nesreč ali odmorov za opravljanje potrebe. Učenje hišne čistoče bo tako v naslednjih tednih potekalo bolj gladko. Poskrbite le, da se držite dokaj rednega urnika. Večino psov je mogoče popolnoma izšolati v hišni čistoči v starosti od štirih do petih mesecev.

Do 12. tedna starosti bo vaš mladiček začel menjati mlečne zobe za stalne. Opazili boste pretirano grizenje in žvečenje, modrice ali rdeče dlesni ter manjkajoče zobe v ustih. Morda boste celo občasno našli mlečni zob! Pri menjavi in izraščanju zob nekateri mladički postanejo živčni ali razburjeni. Določene dni se lahko bolj “divje obnašajo” ali pa so izbirčni glede hrane. V tem času zagotovite veliko igrač, varnih za mladičke. Nevarne “žvečljive izdelke” hranite izven dosega (kot so električne vrvice, čevlji in sobne rastline). Mladička morate v vaši odsotnosti namestiti v omejen prostor, da bo varen. Izraščanje zob se upočasni okoli 16. tedna ali štirih mesecev starosti. Vsi odrasli zobje bodo zrastli do šestih mesecev.

V starosti od 12 do 16 tednov bo vaš mladiček začel izgledati nekoliko manj kot mladiček in nekoliko bolj kot miniaturna različica psa, ki bo postal. V starosti od štirih do šestih mesecev bo verjetno zelo hitro rasel. Do šestega meseca starosti bo vaš kuža blizu njegovi odrasli velikosti. Večina malih pasem psov bo skoraj končala z rastjo pri starosti šestih mesecev. Velike in zelo velike pasme psov bodo približno na polovici njihove odrasle velikosti. Mladiči srednje velikih pasem psov pa bodo še nekoliko zrastli, običajno pa so pri starosti šestih mesecev na približno 75% končne velikosti.

Vedenjske spremembe

Vaš 12-tedenski mladiček se bliža koncu kritičnega obdobja za socializacijo. Izkoristite to časovno obdobje tako, da svojega psa izpostavite novim ljudem, krajem in stvarem. Dokler vaš pes ni popolnoma cepljen, naj ne bo v bližini neznanih živali ali na tleh na javnih mestih, kjer bi lahko dobil kakšno od nalezljivih bolezni. Poskusite zagotoviti, da bi vaš dom obiskali različni ljudje in zdrave živali ter s tem vašemu mladičku omogočite različne pozitivne izkušnje. Psa lahko odpeljete k prijateljem, kjer veste, da imajo hišne ljubljenčke cepljene in zdrave. Na javnih mestih psa lahko nesete v naročju in ga izpostavljajte glasnemu hrupu, padajočim predmetom in manjšim množicam. Delajte na vajah za rokovanje z mladičkom, da se navadi različnih dotikov in prijemov. Med druženjem z vašim mladičkom naj bodo stvari vedno pozitivne in optimistične.

Mladički običajno doživljajo obdobje strahu okoli 16. tedna starosti. To je običajen del družbenega razvoja vašega mladička, ko se uči, kako se odzvati na svoje okolje. Izogibajte se preobremenitvi svojega mladička, ko opazite, da psiček reagira s strahom. Takrat ni čas za glasne zvoke, padajoče predmete ali množice ljudi. Pomembno je tudi, da ne nagrajujete reakcije s strahom, sicer boste s tem le potrdili strahove svojega mladička. Namesto tega ignorirajte prestrašeno vedenje in nežno odstranite svojega mladička od vira strahu. Nagradite le mirno in srečno vedenje.

Med tretjim in šestim mesecem starosti se vaš kuža približuje adolescenci. Pričakujte, da boste pri mladičku videli malo uporniške strani, ko začne preizkušati vaše meje. Morda boste opazili, da ignorira ukaze, ki jih je prej že poznal. Na tej stopnji lahko opazite tudi uničujoče žvečenje (kar je posledica kombinacije zobkov, „pubertete” in morda dolgčasa). Poskrbite, da se bo vaš kuža veliko gibal in redno izvajajte treninge učenja. Bodite dosledni in odločni.

Zdravje in nega

Vaš mladiček bo moral redno obiskovati veterinarja za cepljenja, razglistenje in rutinske preglede v starosti od 8 do 16 tednov. V tem časovnem obdobju je pomembno, da svojega mladička držite stran od neznanih živali in javnih prostorov, kjer so bile morda druge, kužne živali. Ko so vsa cepljenja zaključena in vam veterinar da zeleno luč, se lahko psička začnete sprehajati na javnih površinah, ga voziti v park in na igralne urice z drugimi psi (seveda pod skrbnim nadzorom).

Po četrtem mesecu starosti večini mladičev do nekje enega leta ne bo več treba na rutinski pregled pri veterinarju. Ob zadnjem obisku veterinarja (običajno pri cepljenju proti steklini, ko so stari okoli 16 tednov), ne pozabite zastaviti preostalih vprašanj. Pogovorite se s svojim veterinarjem o najboljšem načinu oskrbe vašega hitro rastočega mladička.

Če bo vaš pes steriliziran ali kastriran, se to pogosto opravi med petim in šestim mesecem starosti. Vprašajte svojega veterinarja za individualna priporočila za vašega psa. Idealna starost za sterilizacijo ali kastracijo se lahko razlikuje glede na pasmo in velikost.

Prehrana in hranila

Pravilna prehrana je bistveni del razvoja vašega mladička. Prepričajte se, da psička hranite s hrano za mladičke (pasja hrana, označena za rast) in da mu ponudite ustrezno količino. Vaš mladiček bo z odraščanjem potreboval vedno več hrane. V tem času hitre rasti je dobro, da se količina hrane prilagaja približno enkrat na teden. Komercialna pasja hrana ima največkrat tabelo hranjenja glede na starost in težo mladička. Če se odločite za hranjenje z domačo hrano za mladičke, boste morali še posebej paziti, da uporabljate ustrezen recept in vsebnost kalorij.

Ko mladičku ponudite priboljške, se prepričajte, da so zdravi, ne toksični in da jih ne ponudite preveč. Poslastice za pse nikoli ne smejo predstavljati več kot 10% dnevnega vnosa hrane vašega mladička.

Pri žvečenju se izogibajte kosti, rogovjem, kopitom, trdim najlonskim igračam za pse ali drugim trdim žvečilkam. Odrasli zobje se še razvijajo, zato lahko žvečenje neprimernih stvari povzroči ustne bolečine ali poškodbe.

Učenje

Mladička bi morali začeti trenirati takoj, ko pride z vami domov. Ena prvih stvari, na katere se boste osredotočili, je učenje hišne čistoče. Večina mladičkov se s tem začne spopadati med 12. in 16. tednom starosti in so popolnoma hišno čisti pri približno štirih ali petih mesecih.

Pomembno je tudi, da se osredotočimo na poslušnost našega psa. Naučite svojega mladička osnovnih ukazov, kot so sedi, čakaj in prostor. Čim prej začnite trenirati odpoklic. Prav tako se bo moral psiček naučiti pravilnega vedenja, kot je, da ne skače, da ne laja pretirano in da ne grize (mnogi mladički še posebej radi grizljajo med 12 in 16 tedni).

Tudi učenje hoje na povodcu je v tem obdobju zelo pomembno. Po 16. tednu starosti se lahko s svojim psičkom začnete sprehajati na javnih površinah. Vendar pa začnite mladička navajati na ovratnico in povodec najkasneje pri 12. tednu starosti. Ko se navadi na občutek ovratnice in povodca, lahko začnete z učenjem hoje na povodcu. Z učenjem začnite v hiši, nato na domačem dvorišču in počasi napredujete do učenja na prostem.

Eden najboljših načinov za začetek šolanja vašega mladička je vpis na tečaj šolanja mladičkov. Tečaje vodijo izkušeni trenerji, ki vam lahko pomagajo pri osnovnem usposabljanju in individualno obravnavajo nekatere manjše težave pri obnašanju vašega mladička. Razredi vsebujejo majhne skupine zdravih, cepljenih mladičev. Tečaji šolanja mladičkov lahko pomagajo socializirati vašega psa in mu omogočiti učenje kljub motnjam okolja.

Pri prehrani naših psov ne rabimo biti previdni zgolj v fazi mladička, ampak tudi ko naš pes odraste. Izberite dobro, kvalitetno hrano za ljubljenčka vaše družine. Naš predlog je CricksyDog hipoalergena suha pasja hrana z jagnjetino.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?

Spraševalec: Bella ne je suhe hrane. Od malega je vedno dobivala konzerve in zdaj bi jo radi prestavili na suho hrano. Kupil sem ji več vrst, vendar se jih sploh noče dotakniti. Kako jo lahko navadim? Bella je dve leti stara samica pasme ridgeback. Kaj bi priporočil?...

read more
Independently verified
543 reviews