Prihod novega psa je vedno vznemirljiv dogodek za družino. Vendar pa je v gospodinjstvu z več psi pomembno premisliti številne dejavnike, da bo sobivanje za vse harmonično in srečno. V nadaljevanju podrobno pojasnjujem, kaj lahko pričakujete in kaj je treba premisliti pred prihodom novega psa.

 

1) Osebnost in potrebe obstoječega psa

Preden pripeljete novega psa v družino, premislite o osebnosti in potrebah svojega obstoječega psa. Prijazen pes, ki se dobro razume z drugimi psi, bo lažje sprejel novega družabnika, medtem ko bo sramežljiv ali teritorialen pes lahko doživel veliko stresa. Upoštevajte, da prihod novega psa lahko zmoti ustaljeno rutino obstoječega psa, zato je pomembno, da se novi član prilagodi obstoječemu hišnemu ljubljenčku.

 

2) Izbira novega psa

Pri izbiri novega psa pazite, da bo imel podoben nivo energije in temperament kot obstoječi pes. Če je eden izmed psov miren in starejši, drugi pa mlad in poln energije, lahko hitro pride do konfliktov. Izberite psa, ki se bo dobro ujemal z osebnostjo in stopnjo aktivnosti obstoječega psa. Na primer, miren, starejši pes se bolje ujema z enako tiho družbo, medtem ko je za mladega, energičnega psa idealen igriv novi prišlek. Če je mogoče, organizirajte spoznavne sprehode z izbranim psom, preden ga pripeljete domov!

 

3) Prostor in viri

Novi pes potrebuje več prostora in virov. Premislite, ali imate dovolj prostora v stanovanju ali hiši ter na dvorišču. Pripravite se na potrebo po več posodah za hrano in vodo, ležiščih in igračah. Pomembno je, da vsakemu psu zagotovite svoj prostor, kjer se lahko v miru spočije in umakne. Psi radi imajo svoj kotiček, kjer se počutijo varne, zato je dobro nabaviti ločeno ležišče in igrače za novega psa.

 

4) Finančni vidiki

Novi pes prinaša več stroškov, vključno s hrano, veterinarsko oskrbo, opremo in morebitno nego. Pripravite se na povečane stroške in premislite, ali družinski proračun omogoča skrb za novega psa. Na primer, če vaš obstoječi pes potrebuje posebno prehrano, boste morali zagotoviti enako kakovostno hrano tudi za novega psa, kot je hipoalergena hrana CricksyDog, ki zagotavlja potrebne hranilne snovi in pomaga preprečiti alergije na hrano.

 

5) Čas in pozornost

Vsak pes potrebuje edinstveno pozornost in skrb. Premislite, ali imate dovolj časa in energije, da skrbite za oba psa, ju sprehajate in se z njima igrate. Psi obožujejo pozornost in družbo, zato je pomembno, da se ne počutijo zapostavljene. Pri dveh psih morate razdeliti svoj čas tako, da bosta oba deležna potrebne pozornosti in ljubezni. Poleg tega morate upoštevati potrebe obeh psov med skupnimi sprehodi in igro.

 

6) Trening in socializacija psov

Pri vključevanju novega psa je pomembno ustrezno usposabljanje in socializacija. Pomagajte novemu psu hitro spoznati hišna pravila in se dobro razumeti z obstoječim psom. Za to boste morda potrebovali pomoč strokovnjaka, če se pojavijo težave. Izgradnja “bratskega” odnosa med psi lahko traja nekaj časa in zahteva potrpežljivost. Pomembno je, da se novi pes počuti varno in spozna svoje novo okolje. Pri tem lahko pomagajo skupni treningi in pozitivna okrepitev, kot so priboljški CricksyDog Trainy z lososom, ki so okusni in lahko prebavljivi.

 

7) Kdaj ni priporočljivo sprejeti novega psa

Obstajajo primeri, ko ni priporočljivo sprejeti novega psa. Če ima vaš obstoječi pes resne vedenjske težave, kot so ločitvena tesnoba ali reaktivnost, lahko prihod novega psa stanje še poslabša. Drug pes ne bo nujno rešil težav prvega psa, novi pes pa lahko prevzame te negativne vedenjske vzorce. Če je vaš obstoječi pes zelo zaskrbljen, prihod novega psa lahko povzroči dodatni stres, kar lahko vodi celo v agresijo. V takih primerih je bolje najprej rešiti težave obstoječega psa s pomočjo strokovnjaka, preden pripeljete novega psa v družino.

 

Povzetek

Prihod novega psa je lahko vznemirljiv in vesel dogodek, vendar je pomembno, da skrbno premislite to odločitev in se pripravite na nove izzive. Če upoštevate zgoraj navedene nasvete, lahko zagotovite srečno in uravnoteženo življenje za oba psa. S pravilno pripravo in potrpežljivostjo lahko postanete člani harmoničnega gospodinjstva z več psi, kjer vsi psi in lastniki živijo srečno skupaj.

Mogoče bi vas zanimali tudi naslednji izdelki:

Independently verified
549 reviews